Ugrás a tartalomra
x

Sorra visszadobják a külföldi társhatóságok a magyar Médiatanács próbálkozásait, amikor a propagandatörvény alapján kér segítséget médiaszolgáltatók ellen

Egy közérdekű adatigénylésből kiderült, hogy eddig hiába fordult külföldi társhatóságokhoz az NMHH Médiatanácsa az azonos neműekkel kapcsolatos médiatartalmak miatt, a magyar médiahatóság próbálkozásai ugyanis sikertelennek bizonyultak Csehországban, Romániában, Spanyolországban.

Nagy vihart kavart, amikor tavaly júliusban elfogadta Magyarországon az Országgyűlés a propagandatörvényként is emlegetett „gyermekvédelmi törvényt”, mely szigorú szabályozást vezetett be az LMBTQ-tartalmak bemutatásával összefüggésben, illetve az éjszakába száműzte az azonos neműek szerelmére épülő médiatartalmakat.

A törvény elfogadása óta eltelt immáron jóval több mint egy év során a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa néhány esetben megpróbálta alkalmazni a törvényt, de a magyar médiahatóság próbálkozásai a Lakmusz portál közérdekű adatigénylése alapján sikertelennek bizonyultak.

Többször is külföldi társhatóságokhoz fordultak

A Médiatanács már legalább 6 esetben azt állapította meg, hogy a más uniós országban bejegyzett (de Magyarországról is elérhető) médiaszolgáltatások túl alacsony korhatárbesorolással tettek közzé homoszexualitást vagy transzneműséget megjelenítő tartalmakat, ezért ezekben az esetekben a Médiatanács a külföldi társhatóságokhoz fordult. Csakhogy a Lakmusz közadatigénylésére kapott válaszból az derült ki, hogy a társhatóságok egyike sem vette komolyan az NMHH leveleit.

A magyar médiahatóság területi illetékesség hiányában nem járhat el más uniós tagállamban bejegyzett, de Magyarországon is elérhető szolgáltatást nyújtó (akár magyar nyelvű csatornával rendelkező) médiaszolgáltatók ellen, de a Lakmusz szerint a gyermekvédelmi törvény előírja, hogy amennyiben jogsértést tapasztal más uniós tagállamban letelepedett szolgáltatónál, akkor köteles az adott tagállam médiahatóságához fordulni és annak intézkedését kérni.

Mint arról a Media1 már beszámolt, ezt idén szeptemberben is többször megtette a Médiatanács: egy Disney+ és két Netflix-tartalom (1, 2) kapcsán írtak a holland médiahatóságnak, a Commissariaat voor de Mediának, ezeket ugyanis a grémium szerint „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel kellett volna közzétenni. Az HBO Maxot is feljelentette az NMHH Médiatanácsa Csehországban egy tartalom miatt.

Az egyelőre nem ismert, hogy a holland társhatóság reagált-e a megkeresésekre, a magyar Médiatanács azonban elárulta, hogy a grémium már a szeptemberi ügyek előtt is 4 alkalommal megkeresett külföldi társhatóságot a homoszexualitást vagy a transzneműséget bemutató műsorok miatt a gyermekvédelmi törvény hatályba lépése óta.

Hiába levelezett a Médiatanács a cseh és a spanyol hatóságokkal

A portál birtokába került iratokból azonban az is kiderül, hogy a külföldi hatóságok egyik esetben sem értettek egyet a Médiatanács értékelésével, és nem indítottak eljárást a náluk bejegyzett médiacégek ellen.

A fenti esetek előtt lezárult ügyek előtt négy esetben más EU-s tagállamban letelepedett, de Magyarországra is sugárzó tévétársaságokat próbált elmarasztalni a magyar hatóság, eredménytelenül. Két ügyben kifejezetten a gyermekvédelmi törvény új szabályát kísérelte meg alkalmazni a Médiatanács, tehát úgy vélte, hogy a homoszexuális tartalom miatt 18-as karikával kellett volna ellátni a műsorszámokat.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány A család az család #ugyanaz reklámjának két verzióját 2021. november 20-án és 22-én adta le a Csehországban bejegyzett Viacom International Media Networkshöz tartozó Paramount Network és a Comedy Central.

A Lakmusz szerint a Médiatanács nem tudta eldönteni, hogy a hirdetést sima reklámként vagy társadalmi célú reklámként tették közzé, de arra jutottak, hogy mivel a tartalom alkalmas volt „a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”, mindenképpen megsértették vele a médiatörvényt.
A grémium a cseh médiahatóságot, az RRTV-t (Rada pro Rozhlasové a Televizní Vysílání) kereste meg egy levelében, és a cseh hatóság azt válaszolta, hogy nem indítottak eljárást a Viacom ellen.

A magyar médiafelügyelet A kijelölt túlélő című sorozat egy epizódját is bepanaszolta, melyet a spanyol Sony Pictures Entertainment Iberia társasághoz tartozó AXN sugárzott; a műsor 16+ korhatár-besorolást kapott, de a Médiatanács szerint a 18+ kategóriába kellett volna sorolni egy férfiak közötti szexet ábrázoló jelenet miatt.

A Médiatanács tavaly december 8-i levelére a spanyol CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) idén március 10-én válaszolt. A spanyol társhatóság is elutasította a magyar hatóság panaszát, és nem indított eljárást a Sony Pictures Television Networks ellen.

A román hatóság sem indított eljárást

Az NMHH két további ügy iratanyagát is elküldte a Lakmusznak. Ezek a transzneműséget, illetve a drag queen jelenséget ábrázoló műsorokkal foglalkoznak. A Médiatanács vitatta a műsorok eredeti, „12 éven aluliaknak csak szülői felügyelettel ajánlott” besorolását, a testület szerint „16 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel kellett volna leadni őket.

Az egyik A hegyi doktor – Újra rendel című sorozat egy epizódja volt, melyet 2021. augusztus 23-án vetített a Prime, a magyar TV2 Csoporthoz tartozó román SC CEE Broadcasting csatornája. Ebben az epizód egyik szereplője, a 17 éves Paula rájött, hogy „rossz testbe született”, és hormonterápián gondolkozik. A médiahatóság szerint a kérdéses műsorszám olyan témákkal foglalkozott (transzneműség, nemátalakító kezelések), melyeket a 16 évesek még nem értenek vagy félreérthetnek. A román hatóság, a CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) ugyanakkor visszautasította ezt a panaszt.

A szintén a magyar TV2 Csoporthoz tartozó SC CEE Broadcasting alá tartozó FEM3 csatorna 2022. február 19-én vetítette a Szépítészek című reality egy epizódját. A műsorszámban szerepelt egy rendszeresen női ruhákba öltöző drag queen, aki újra „férfiasabb” megjelenést akart magának, illetve egy másik férfi, aki több ajakplasztikai műtéten esett át, ezért folyamatos gyulladásos tünetekkel küzd. A román társhatóság ebben az esetben sem indított eljárást.

www.media1.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux