Ugrás a tartalomra
x

Oroszország még egyet szorítana a melegek jogain

Október 27-én az orosz parlament alsóházában a Dumában benyújtottak két újabb törvényjavaslatot, amelyek tovább csorbítják az oroszországi meleg közösségek jogait.

Az első törvényjavaslat, amelyet Nina Osztanina képviselő nyújtott be, teljesen betiltaná a „családi értékeket tagadó információkat” és a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok propagandáját”.

A javaslat újabb szigorításokat vezet be azokra az információs csatornákra vonatkozóan, amelyek az orosz hatóságok döntése szerint ellenkeznek az úgynevezett „hagyományos értékekkel.”

Ez a magyar kormányzati kommunikációból is jól ismert fordulat Vlagyimir Putyin egy gyakran ismételt, bár homályos tartalmú kifejezése az LMBTQ személyek és csoportok elleni hangulatkeltés érdekében.

A második törvényjavaslat, amely Alekszandr Hinstein képviselő nevéhez fűződik, kibővítené a már meglévő törvények hatályát.

A napokban benyújtott törvénymódosítások lényege, hogy míg korábban csak a gyerekeket célzó állítólagos „meleg propagandát” tiltották, addig mostantól életkortól függetlenül tiltanának be minden ilyennek ítélt tartalmat.

A gyakorlatban ez azt jelent, hogy bárkit pénzbírsággal vagy letartóztatással sújthatnak, aki nyilvánosan bármilyen pozitívumként értelmezhető dolgot mond az LMBTQ-közösségekkel kapcsolatban.

Egyúttal értelemszerűen betilthatják az ilyen vonatkozású rendezvényeket, ami most már nemcsak a melegfelvonulásokra vonatkozik – ilyeneket Oroszországban évek óta amúgy sem rendeznek  –, hanem például filmvetítésekre és kiállításokra is.

Nem sokkal azután, hogy a törvényjavaslatokat az első olvasatukban jóváhagyták, Oroszország első transznemű politikusa, Julija Aljosina azt írta a Telegram csatornáján:

Soha ilyen propagandában nem vettem részt, de most fogalmam sincs, hogyan folytathatom a nyilvános politikai tevékenységet, nyíltan transznemű nőként.

A törvényjavaslatok gyermeteg voltát jól példázza, hogy a javaslatokat benyújtó egyik képviselő, Hinstein a beszédében „a hibrid háború eszközeként” hivatkozott a Peppa malac című népszerű brit rajzfilmre, amelyben egy leszbikus jegesmedve karaktere szerepelt. A vonatkozó epizód betiltását egyébként nemrég egy szélsőjobbos olasz politikus is szorgalmazta.

A képviselő szerint az Oroszország ellen folytatott „hibrid háború” részeként értelmezhető az azonos neműek közötti kapcsolatok „normalizálása”.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux