Ugrás a tartalomra
x

Gyilkosság lett a következménye az amerikai Mónika show-nak a 90-es években

Magyarországon is ismeri mindenki a műfajt, amikor hétköznapi emberek mennek be beszélgetős műsorokba, hogy közönség előtt teregessék ki a magánéletüket a mellettük ülőkkel, menetrendszerűen eljutva az ordibálós veszekedésig. Ilyen volt itthon a Mónika show, a Balázs show vagy a Joshi Bharat. A műfaj Amerikából indult, és talán Jerry Springer ennek a legismertebb arca, pedig egy időben több konkurense is volt. Az egyik ilyen a Jenny Jones Show volt, amelynek egyik felvételéből brutális gyilkosság lett.

Scott Amedure

A 32 éves Scott Amedure korábban az amerikai hadseregnél szolgált, és elárulta a feletteseinek, hogy meleg. A férfi aztán 1995-ben felbukkant a Jenny Jones Show-ban, ahol bevallotta ország-világ előtt, hogy titokban nagyon tetszik neki a szomszédja, Jonathan Schmitz. Schmitzet megkeresték a műsor szerkesztői, és annyit mondtak neki, hogy van egy titkos hódolója, akit a műsorban szeretnének neki bemutatni. A férfi kíváncsiságból vállalta a felkérést. Pár nappal később már gyilkosság miatt ült börtönben.

A készítők külön kérték a felvétel során Amedure-t, hogy a közönség előtt beszéljen az érzéseiről és a szexuális fantáziáiról, majd behívták Schmitzet. A felvétel sosem került adásba, de helyszíni beszámolók (és több bűnügyi dokusorozat, illetve az adás egyes részletei) szerint a két férfi nagyon kellemetlenül érezte magát, Schmitz pedig nevetve annyival reagált a szomszédja közeledésére, hogy ő totálisan heteroszexuális. A szerkesztők és Jenny Jones annyira ráerősítettek helyzetre, hogy még vissza is játszották a már egymás mellett ülő két férfinak azt, ahogy Amedure azelőtt, hogy Schmidt belépett volna a műsorba, eperről, tejszínhabról és közösen eltöltött meghitt együttlétről fantáziál.

A két férfi együtt repült haza a felvételről Chicagóból Detroitba, majd három nappal később Schmitz felkereste a szomszédját, aki egy cetlit hagyott a kocsifeljáróján. Rákérdezett, hogy csakugyan ő hagyta-e ott a cédulát, mire a férfi mosolyogva igennel válaszolt. Erre a 24 éves Schmitz visszasétált az autójához, kivette a frissen vásárolt shotgunját, kétszer mellkason lőtte a másikat, majd magára hívta a rendőrséget. A diszpécsernek azzal indokolta a gyilkosságot, hogy az áldozata megalázta a Jenny Jones Show-ban.

A tárgyalás során Schmitz ügyvédje azzal védekezett, hogy a férfi mániás depressziós és Graves-betegsében szenved, illetve előkerült az úgynevezett „melegpánik-védekezés” is. Ez az elfojtott homoszexuális vonzalomból eredeztethető erőszakos reakció, ami annyira erősen jön elő az adott személyből, hogy azt aztán sem magának, sem másnak nem tudja megbocsátani. A melegpánik-védekezés legutóbb egy győri gyilkossággal kapcsolatban merült fel Magyarországon, amikor az elkövető megunta az áldozata állandó szexuális közeledését, és megölte. Bizonyos országokban a bíróságok emiatt akár enyhíthetik is a büntetés mértékét.

Schmitzet 50 év börtönbüntetésre ítélték gyilkosság miatt 1996-ban, és végül 2017-ben szabadult feltételesen. A bírósági ügy azonban még évekig elhúzódott, ugyanis Amedure családja beperelte a Jenny Jones Show készítőit is, akiket legalább annyira felelősnek tartottak Scott Amedure haláláért, mint magát a gyilkost. A bíróság első körben 25 millió dollár kifizetésére kötelezte a műsort, de a fellebbezés után ezt az ítéletet eltörölték, és Scott Amedure családját soha nem kompenzálták a tragédia miatt.

A Netflix Trial by Media című sorozatának egyik epizódja kifejezetten ezzel az esettel foglalkozik, és ebben megszólal Jonathan Schmitz testvére, Frank is. Elmondja, hogy nagyon reméli, a testvérét nem szimpla jó magaviselet miatt engedték ki a börtönből, hanem valóban megváltozott és megkapta a megfelelő pszichológiai ellátást, hogy eltűnjön a homofóbiája. A műsorból az is kiderül, Schmitz apja gyűlölte a melegeket, és a fia rettegett attól, hogy rásütik, hogy homoszexuális.

 

Az Amedure családot a perben képviselő Geoffrey Fieger ügyvéd később elárulta az Oxygennek, hogy a pert nem nyerték meg ugyan, de a nagy médiafelhajtásnak annyi következménye lett, hogy a Jenny Jones Show és más hasonló műsorok szereplőit, mielőtt a stúdióba lépnének, pszichológiai vizsgálatnak vetik alá, illetve a szerkesztők visszavettek abból a szenzációhajhász, megtévesztő és megalázó hozzáállásból, amelynek következtében Schmitz megalázva érezte magát a tévéműsorban. A Jenny Jones Show-t egyebek között a gyenge nézettség miatt kaszálták el 2003-ban.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux