Ugrás a tartalomra
x

A férfi nemi szerv előre jelezheti a szívbetegséget - ezzel a 7 tünettel menjen orvoshoz!

Könnyen lehet, hogy a merevedési zavar a szív-érrendszeri betegség egyik első jelzése. Elmondjuk, mikor kell az urológus mellett a kardiológust is felkeresni.

A kutatásról és a megoldási lehetőségekről dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa beszélt.

Komolyan kell venni a merevedési problémát

Az erektilis diszfunkció kifejezés az erekció kialakulásának és fenntartásának képtelenségét, nehézségét jelenti és az Egyesült Államokban közel 30 millió férfit érint. Az állapot bekövetkezésének esélye az életkorral nő és olyan pszichés változásokat is indikálhat a férfiakban, mint az alacsony önbecsülés, a szorongás, a depresszió. A Vascular Medicine című szaklap tanulmánya szerint azonban mindezeken túl az erektilis diszfunkció nagyobb szív-érrendszeri kockázatot is jelent az érintetteknek.

Ugyanakkor a Baptist Health South Florida kutatói elismerik, hogy mindez "csak" a szubklinikus szív-érrendszeri betegségekre igaz, vagyis azokra, amelyeknek még nem okoznak klinikai tünetet és az összefüggések sem tisztázottak még teljesen.

Merevedési zavar: az endothel funkció hibásodhat meg

Az amerikai szakemberek 28 korábbi tanulmány eredményeit vették górcső alá, hogy összefüggéseket keressenek az erektilis diszfunkció (ED) és a kardiovaszkuláris betegségek korai jelei között. Eredményeik szerint az ED és a romló endothel funkció közti erős kapcsolat lehet a megoldás kulcsa. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az erek egyre kevésbé képesek a tágulásra, vagyis egyre kevesebb vér képes átjutni rajtuk.

Az endothel diszfunkció pedig egyik korai előrejelzője az érelmeszesedésnek, amely a szívinfarktus és a stroke egyik legkomolyabb rizikófaktora. Sőt, a tudósok úgy találták, hogy az ED a nyaki verőér ún. intima media megvastagodásával is összefügg, ami szintén az érszűkület egyik korai jele. (Ez utóbbi jól vizsgálható nyaki ultrahanggal.)

A szakemberek szerint ezen kapcsolat ismerete különösen fontos lehet fiatalabb férfiaknál, akikről kevésbé feltételezhető, hogy érintettek lennének a szív-érrendszeri betegségekben. Az idősebbek ugyanis mind az ED, mind más kardiovaszkuláris tünet miatt hamarabb keresik fel az orvost. Éppen a korai felismerés hatalmas jelentősége az, ami miatt érdemes a férfiakat arra bátorítani, hogy ha szexuális problémákat tapasztalnak, az urológuson kívül keressenek fel egy kardiológust is – teljesen függetlenül az életkoruktól!

Szív-és érrendszeri betegségek rizikófaktorai, amelyek megléte esetén szükséges a kivizsgálás

A szív-érrendszeri betegségek esetében is igaz, hogy minél előbb felfedezzük, annál eredményesebben kezelhetjük azokat és előzhetjük meg az esetleg súlyos következményeket. Ugyanakkor a friss kutatások is igazolják, hogy a rendszeres ellenőrzés nem csak az 50-60 év feletti férfiaknál fontos

Vannak olyan jelek, amelyek megléte esetén mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, még ha nem is olyan egyértelmű tünetekről van is szó, mint a mellkasi szorítás, fájdalom, vagy az erős szívdobogás-érzés.

Érdemes kardiológiai kivizsgálásra, menedzserkardiológiai szűrésre bejelentkezni:

- ha tartós stresszel küzd valaki
- ha légszomjat, nehézlégzést tapasztal
- ha nem bírja a korábban jól viselt terhelést
- ha alvászavarai vannak
- ha tartósan kimerült
- ha szokatlan gyengeség, gyakori fejfájás jelentkezik nála
- ha szédülést, ájulást, karzsibbadást tapasztal

És természetesen az erektilis diszfunkció is olyan jel, amelynek feltétlenül utána kell járni – nem csak a párkapcsolat működőképessége miatt.

Szívroham ellen: 20 perc szex felér másfél kilométer sétával egy férfi esetében

Már heti kétszer húsz perc szex is csökkentheti a szívroham valószínűségét.

Gyakorlatilag minden szexszuális élettel kapcsolatos tanulmány hasonló eredményre jut: a rendszeres lepedőgyűrés javít az egészségi állapotunkon. Szakértők szerint heti kétszer húsz perc szex konkrétan legalább annyi jót tesz a szervezetünkkel, mintha letennénk a cigarettát, vagy nem fogyasztanánk alkoholt – írja a Daily Star.

Geoffrey Hackett, a birminghami Aston Egyetem professzora kiemelte: 20 perc szex egy férfi esetében megfelel másfél kilométer sétának. Hozzátette azt is: az orvosok indokolatlanul keveset beszélnek a pácienseik szexuális életéről.

Amellett ugyanis, hogy valóban már csak a pozitív egészségügyi hatások miatt is szorgalmazniuk kéne a párok együttléteit, abból is rengetek egészségügyikérdése kaphatunk választ, hogy egy férfinek van-e rendszeres ejakulációja vagy sem.

www,egeszsegkalauz.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux