Ugrás a tartalomra
x

Mexikó összes államában legalizálták az azonos neműek házasságát

Mexikó teljes területén törvényessé vált az azonos neműek házassága, miután az utolsó szövetségi államban is legalizálták helyi idő szerint szerdán – írja az AP beszámolója alapján az MTI.

Az Egyesült Államokkal határos Tamaulipas állam volt az utolsó a 32 mexikói állam közül, ahol a törvényhozás megszavazta az azonos neműek házasságát lehetővé tevő jogszabályt, így már az ország egész területén legálisan házasodhatnak össze az azonos nemű párok. Az állam polgári törvénykönyvének módosítását 23 igen szavazattal, 12 nem ellenében és két tartózkodás mellett fogadták el.

„Nincs többé első- vagy másodrangú polgár, minden embert ugyanazok a jogok illetnek meg” – mondta Nancy Ruiz, a tamaulipasi parlament képviselője a jogszabály elfogadása után.

Tizenkét évig tartó folyamat zárult le ezzel a döntéssel, először ugyanis 2010-ben, Mexikóvárosban tették törvényessé az országban az azonos neműek házasságát. Öt évvel később a túlnyomó többségében katolikus ország legfelső bírósága kimondta, hogy minden olyan döntés alkotmányellenes, amely kifejezetten tiltja azonos neműek házasságát. Az ezt követő években a mexikói szövetségi államok fokozatosan, egymás után legalizálták az azonos neműek házasságkötését.

Arturo Zaldivar, a legfelső bíróság elnöke üdvözölte Tamaulipas állam döntését, és a Twitteren úgy fogalmazott, „az egész ország hatalmas szivárványként ragyog”.

 

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux