Ugrás a tartalomra
x

Abba kellett hagynia a szexet egy fiatal férfinak, miután ritka „orgazmus utáni betegség szindróma” alakult ki nála

A 27 éves amerikai férfi az együttlétek után influenzaszerű tüneteket produkált, és a nyirokcsomói is megduzzadtak, de az urológiai szaklapban megjelent tanulmány szerint orvosok allergiagyógyszereket adtak neki, és már újra élhet nemi életet.
Egy férfi, akinek az ejakuláció után influenzaszerű tünetei voltak, egy orvosi esettanulmány szerint a tüneteket annyira kínzónak találta, hogy egy ideig  kifejezetten kerülte a szexet. A Business Insider azt írja, michigani orvosok és orvostanhallgatók arra jutottak az Urology Case Reports című orvosi folyóiratban megjelent írásukban, hogy a meg nem nevezett 27 éves férfi orgazmus utáni betegség szindrómában szenvedett.

Ez a betegség az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) leírása szerint azzal jár, hogy ha az érintetteknek bármilyen szexuális aktivitás következtében, vagy akár csak alvás közben orgazmusuk van, akkor allergiás és influenzaszerű tüneteket produkálnak.

Az állapotot „egyre inkább felismerik, mint a férfiak szexuális diszfunkciójának gyengítő okát” – írták az orvosszakértők az augusztusban közzétett tanulmányban, az amerikai lap pedig azt is hozzáteszi, hogy a NIH adatai szerint a nők körében ez a betegség sokkal ritkábban fordul elő.

Egyébként olyan ritka betegségről van szó, amely a hivatalos adatok szerint csupán ezer embert érint az Egyesült Államokban.

Azonban ez azt is jelenti, hogy orgazmus utáni betegség szindrómára egyelőre nincs bizonyítottan működő kezelés, és azt sem tudják megmondani az orvosok, hogy mi állhat a hátterében.

Az orvosi szaklapban bemutatott esetben a páciens influenzaszerű tüneteket tapasztalt magán – többi között köhögést, orrfolyást, tüsszögést és csalánkiütést –, illetve a nyirokcsomói is megduzzadtak a nyakán és az arcán. És minden egyes orgazmus után tovább romlott az állapota.

Az első tünetek még 18 éves korában jelentkeztek, miután a feltételezések szerint mellék-heregyulladást kapott. „A tünetei nyugtalanító jellege miatt aktívan került minden szexuális tevékenységet és romantikus kapcsolatot” – írták az orvosok, de azt nem közölték, hogy mennyi időre hagyta abba a szexet vagy a randevúkat, csak azt, hogy két évvel ezelőtt kért segítséget, miután chlamydiás lett.

Az orvosok először szénanáthát diagnosztizáltak a tanulmány alanyánál, majd vény nélkül kapható allergia elleni tabletták szedését javasolták neki, illetve azt, hogy fokozatosan növelje az ejakulációi számát. Azonban az első tabletta nem segített, ezért felírtak neki egy hosszabb hatású antihisztamint, a fexofenadint.

Az egyik elmélet szerint az orgazmus utáni betegség szindrómában szenvedő emberek allergiásak a saját spermájuk valamelyik összetevőjére, bár a férfin nem végeztek el olyan teszteket, melyek megerősíthették volna ezt a teóriát. A tanulmány szerint a beteg a kezelés után azt mondta, hogy a fexofenadin bevált – vagyis 90 százalékkal csökkentette a tüneteit, beleértve a kiütéseket és a nyirokcsomó-duzzanatot is, így újra tudott szexelni.

Az egészségügyi szakemberek figyelmeztettek: a fexofenadint még jobban kell tanulmányozni az orgazmus utáni betegség szindróma esetében, hogy megtudjuk, milyen előnyökkel jár a többi, ebben az állapotban szenvedő ember számára. De azt is hozzátették, hogy a tapasztalataik azt mutatják, egy-egy összetett betegség kezelésére olykor az egyszerű gyógyszerek is kiválóan alkalmazhatók, és remélik, hogy a jövőben újra le tudják majd tesztelni, valóban hatásos-e a fexofenadin az orgazmus utáni betegség szindróma ellen.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux