Ugrás a tartalomra
x

Magához ölelte a szlovák elnök a gyűlölettámadás célpontjává vált LMBTQ-bár tulajdonosát

Ritkán látni ilyen megható gesztust államfőtől. „Nem te vagy az, akinek nincs itt helye. A gyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Szlovákiában” – üzente Zuzana Čaputová.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök csütörtökön részvétlátogatást tett a pozsonyi Tepláreň bárnál, ahol szerda este két embert agyonlőtt egy támadó csak azért, mert melegek. Az államfő találkozott az LMBTQI-közösség körében igen népszerű bár tulajdonosával, akit egy rövid időre magához is ölelt, ezzel is kifejezve őszinte sajnálatát.

"Nem te vagy az, akinek nincs itt helye. A gyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Szlovákiában."

Zuzana Čaputová a gyűlölet-bűncselekménnyel kapcsolatban csütörtökön Facebookon azt írta, hogy a szavak fegyverek, és a szlovák igazságszolgáltatás mégsem fordít elég figyelmet a szóbeli uszításra, gyűlöletkeltésre:

"Három éve mondom, hogy a szavak is fegyverek. Hogy minden egyes szavunkért mi politikusok vagyunk a felelősek. Mégis oly sokan vannak itt, akik könyörtelenül gyűlölettel töltik meg a teret. Dühít, hogy egyes ügyészek és bírók nem foglalkoznak a szóbeli bűncselekményekkel, nem tartják veszélyesnek azokat."

Zuzana Čaputová szerint a politikusok ostoba és felelőtlen kijelentései táplálják a gyűlöletet, és most ez a gyűlölet ártatlan emberi életekbe került. 

"Részvétem a túlélőknek, és erőt kívánok az LMBTQI-közösségnek, akik fenyegetve érzik magukat ettől a támadástól. A bűnüldöző szervek lépjenek! Együtt kell legyőznünk a gyűlöletet és a gonoszt. Megvan, ami kell hozzá."

Szerda este Pozsonyban, a Vár úton található Tepláreň nevű bárnál egy fegyveres rálőtt az utcán ácsorgókra. Két fiatal férfi meghalt, egy pincérnő megsérült. A támadó órákkal a merénylet előtt egy 65 oldalas antiszemita és homofób kiáltványt tett közzé a Twitteren, és halállista összeállításával készült tettére. A fegyveres később lakásában vélhetően öngyilkos lett.

A támadás áldozatainak emlékére, a gyűlölet elleni fellépés jegyében péntek estére tömegtüntetést szerveztek Pozsonyba, amin várhatóan több ezren vesznek részt.

 

www.rtl.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux