Ugrás a tartalomra
x

Minden eddiginél több brit vallja magát melegnek, leszbikusnak vagy biszexuálisnak

A növekvő társadalmi elfogadottságnak köszönhetően egyre többen vallják magukat leszbikusnak, melegnek vagy biszexuálisnak az Egyesült Királyságban. Az arányuk különösen magas a Z generáció tagjai közt – derül ki a Stonewall brit LMBTQ szervezet és a brit Ipsos közös kutatásából, a Rainbow Reportból. A teljes brit társadalom 5 százaléka határozza meg magát biszexuálisként, 3 százaléka melegként, 1 százaléka leszbikusként, 2 százaléka pedig aszexuálisként – írja a 444.

Nagy eltérés mutatkozik azonban életkor szerint: minél fiatalabbak, annál kevesebben vallják magukat heteroszexuálisnak. A Z generációs fiataloknak (akik 1996 után születtek) csupán 71 százaléka mondja magáról, hogy heteroszexuális, és 14 százalékuk azt, hogy bi- vagy pánszexuális, míg a baby boomereknél (az 1946-1964 között születettek) ez 91 és 2 százalék. Érdekes adat, hogy többen, 5 százalékuk vallja magát aszexuálisnak, míg leszbikusnak 3, melegnek pedig 2 százalékuk.

Amikor a Z generációhoz tartozó fiatalokat konkrétan arról kérdezték, kikhez vonzódnak, mindössze 53 százalékuk válaszolta azt, hogy kizárólag az ellenkező nem érdekli, 42 százalék vonzalmai pedig queerként írható le.

Ebből arra lehet következtetni, hogy az LMBTQ kapcsolatok és identitások ma kevésbé maradna rejtve, és egyre többen bújnak elő.

A jelentés nem talált jelentős különbséget a szexuális irányultságot illetően etnikai hovatartozás, társadalmi osztály és iskolai végzettség szerint. A megkérdezettek 39 százaléka mondta azt, hogy van leszbikus vagy meleg családtagja és/vagy közeli barátja, és 22 százaléknak biszexuális családtagja és/vagy közeli barátja.

 

magyarjelen.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux