Ugrás a tartalomra
x

Melegjelenetre panaszkodott egy néző a Disney+ animációjában, a magyar Médiatanács a hollandokhoz fordul

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a holland médiahatósághoz fordul, miután egy néző bejelentette nekik, hogy a Disney+ streamingoldalon futó Baymax! című animációs sorozatban a főszereplő robot arra bátorítja az egyik fiú szereplőt, hogy hívjon el randira egy másik fiút, írja az MTI.

A Médiatanács a bejelentés után arra jutott, hogy „9+” kategóriába sorolt műsorszámot a magyar szabályozás értelmében a „12 éven aluliak számára nem ajánlott” minősítéssel lehetett volna csak sugározni. Mivel azonban a magyar nyelven is elérhető Disney+ Hollandiában bejegyzett társaság, a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, így a magyar testület továbbítja az ellenőrzésének eredményét a holland társhatósághoz.

A bizonyos randira hívós jelenet így néz ki:

A Médiatanácshoz augusztusban egy leszbikus csók miatt fordult több néző, akkor azt a Netflixen látták egy animációban. Abban az ügyben szintén a hollandokhoz fordultak.

Emellett a Médiatanács az ATV-t is megbírságolta, amiért bújtatott reklámot helyezett el több műsorában is. A közlemény szerint az ATV a Hazahúzó című műsorának egy májusi adásában a riporter egy kistermelővel beszélgetett egy reklámfelület előtt, amin végig látható volt a vállalkozás teljes elérhetősége. A közvetítésben elhangzott a termékek értékesítési helye is. A Médiatanács szerint bár a műsor célja a hazai turizmus népszerűsítése volt, az ennyire részletes ajánlás, többletinformáció már burkolt reklámnak minősül, ami egyértelműen jogsértő.

De szabálytalanságot találtak az ATV Start+ Egészségügyi Percek rovatának két műsorrészében és a Pro Car című műsorszám egyik adásában is. A Médiatanács szerint olyan részletességgel ábrázolták a műsort támogató termékeket és cégeket, ami már túllép a műsortámogatási és termékmegjelenítésre vonatkozó szabályok keretein, emellett a médiaszolgáltató egyszer még a termékmegjelenítés tényéről sem tájékoztatta a nézőket. Mindezek miatt a hatóság két esetben bírságot szabott ki, két esetben pedig figyelmeztetést.

 

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux