Ugrás a tartalomra
x

28 éve fogták el a milwaukeei kannibált

Pontosan 28 éve vetettek véget a milwaukeei rendőrök az egyik legvérszomjasabb sorozatgyilkos ámokfutásának. Jeffrey L. Dahmer nemcsak megölte, de meg is erőszakolta áldozatait, feldarabolta a testüket, megette a belső szerveiket, csontjaikból pedig oltárt készített magának. Volt olyan férfi, akinek savat fecskendezett az agyába, hogy egy élőhalott szexrabszolgát csináljon belőle. 17 gyilkosság után fogták el és ítélték 957 évnyi börtönbüntetésre. 1994. november 28-án egyik rabtársa egy vasrúddal agyonverte.

A borzalmakról "A Dahmer – Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori" címmel Ryan Murphy rendezett sorozatot, amit hamarosan az oldalunkon is láthattok.

 

A felboncolt állatoktól a 19 éves fiúig

Jeffrey Lionel Dahmer 1960-ban született az egyesült államokbeli Wisconsinban. 

A szülők sokat veszekedtek egymással, az iskolában Dahmer csendes, félénk fiú volt, akinek nem voltak barátai. Az egyik tanítója szerint látszott rajta, hogy nem sokat foglalkoznak vele otthon. Amikor a fiú első osztályos lett, az anyja annyira legyengült, hogy egyre több időt töltött az ágyban. Ezalatt az apa még egyetemre járt, amikor pedig otthon volt, a feleségét kellett gondoznia.  

Később a fiú erősen érdeklődni kezdett a csontok fehérítése iránt, ezért kémikus apját arra kérte, hogy mutassa be azt csirkecsontokon. Aztán a többi állati csonton kamatoztatta ezt a tudását. Két évvel később már elpusztult állatokat vitt magával haza. A tetemeket otthonukban, a ház mögött, vagy az erdőben felboncolta. A testrészeket, szerveket pedig elrakta. 
Volt olyan is, hogy lefejezett egy kutyát, majd felakasztotta egy fára. Később az erdőben karóba húzta ennek a kutyának a koponyáját egy fából készült kereszt mellett a házuk mögött. 

Már gyerekkorában rendszeresen ivott, és furcsa szokásai is voltak, mint például képzelt holttesteket rajzolt krétával körbe, és azt mondta, hogy gyilkosság történt.

A középiskolában is sokat ivott, de udvarias és nagyon intelligens diákként tartották számon.  Kamaszévei alatt jött rá, hogy meleg, de szüleinek sosem beszélt erről. Később már szélsőséges, domináns szexfantáziái voltak. Ezek a fantáziák szép lassan összekapcsolódtak az állatok boncolásával. 
Elképzelte, hogy elrejtőzik az út mellett, majd egy arra kocogó férfit leüt egy baseball ütővel. Aztán az eszméletlen és kiszolgáltatott férfin kiéli a szexuális fantáziáit. Ez csak azért nem történt meg, mert aznap éppen nem találkozott egy futóval sem.

Dahmer az iskola bohóca volt, rendszeresen produkálta magát. Sokszor beteg anyját kigúnyolva eljátszotta, hogy epilepsziás rohama van. Amikor az iskolatársai már nem találták viccesnek, és kezdtek elfordulni tőle, Dahmer végképp elmagányosodott. Közben az apja elhagyta őket, anyja testvérével együtt szintén elköltözött a családi házból. Dahmer az érettségi után három évvel gyilkolt először. 

Első áldozata a 19 éves Stephen Hicks volt, akit 1978-ban ölt meg. A fiatal férfit akkor látták utoljára élve, amikor egy rockkoncertről hazafele tartva stoppolt. Dahmer arra járt, és meglátta a félemeztelen férfit. Elhívta a házukhoz, ahol a két fiatal együtt ivott és zenét hallgatott. Hicks azonban néhány óra múlva el akart menni, mire Dahmer egy 10 kilós súlyzóval hátulról fejbe verte. Aztán agyon ütötte az eszméletlen férfit, levetkőztette a holttestet, és fölötte állva maszturbált. Másnap feldarabolta a testet, és szétszórta az alagsorban. Néhány héttel később a halott férfi húsát és a szerveit feloldotta savban, majd lehúzta a WC-n, a csontokat eltemette az erdőben.

Dahmer egyetemre is járt, de az alkoholizmusa miatt nem tudott lediplomázni. Ezután jelentkezett a seregbe, de onnan is elküldték. Később két volt katonatársa is állította, hogy megerőszakolta őket. 

Tucatnyi gyilkosság

1981-ben a nagyanyjához költözött. Kezdetben nagyon jól kijöttek, Dahmer még templomba is járt a nagyanyjával, segített a ház körül, és munkát keresett. 

Később Dahmer melegbárokban kezdett dolgozni, és melegfürdőkbe járt. Ekkor lopott el egy férfi próbababát egy áruházból, majd azon élte ki a szexuális fantáziáit, egészen addig, míg a nagyanyja meg nem találta azt a szekrénybe rejtve. Nem sokkal később már szexelt is férfiakkal a fürdőkben, de csalódásként élte meg, hogy "mozognak szex közben".

Később a rendőröknek azt mondta, hogy az emberekre tárgyakként tekintett, és a szexpartnerei túl elevenek voltak neki. Éppen ezért később altatót kevert partnerei italába, majd megerőszakolta eszméletlen áldozatait. Miután kiderült, hogy 12 férfit megerőszakolt, a fürdő vezetősége kitiltotta onnan. 1986 augusztusában letartóztatták, amiért két 12 éves fiú előtt maszturbált. Egy év próbaidőre bocsátotta a bíróság.

1987. november 20-án Dahmer találkozott egy 25 éves férfival, Steven Tuomi-val az egyik melegbárban. Meggyőzte, hogy menjen vele a milwaukeei Ambassador Hotelbe, ahol szobát bérelt arra az éjszakára. Dahmer később azt állította, hogy megölni nem, „csak" megerőszakolni akarta a férfit. De másnap reggel arra ébredt, hogy Tuomi az ágyon fekszik, mellkasa be van törve, és tele van kék és fekete zúzódásokkal, horzsolásokkal, a szájából vér szivárgott, és Dahmer ökle, alkarja is tele volt sérülésekkel. 

Aztán vett egy bőröndöt, amiben elvitte a holttestet a nagyanyja házához. Egy hét múlva feldarabolta a testet, aztán kiszedte a csontokat, a húst pedig apró darabokra vágta fel, és műanyag zacskókba tette. 
Az összes maradványt a szemétbe dobta, kivéve a férfi levágott fejét, amit egy takaróba csomagolt, később pedig ipari mosószerben forralt fel, de a koponya túl törékeny lett, és végül azt is kidobta.
A második gyilkossága után már aktívan keresett áldozatokat magának, akikkel melegbárokban, vagy azok közelében találkozott, hogy aztán a házukba csalja őket. Ott bealtatózta és megerőszakolta, majd megfojtotta mindegyiküket. Volt egy 14 éves áldozata is.

Néhány hónappal később Dahmer nagyanyja megkérte, hogy költözzön el a házból, mert nem tetszett neki, hogy fiatal férfiakat visz haza késő éjszakánként, és mert rossz szagoktól bűzlött a garázs és a pince. Nem sokkal később elítélték, mert egy 13 éves fiút az otthonába csábított. Ismét felfüggesztett börtönt kapott.

Rövid idő alatt öt embert is megölt. Egy alkalommal vett egy polaroid fényképezőgépet, amivel különböző pozíciókban lefotózta áldozatát, mielőtt feldarabolta volna a fürdőszobában. Leforrázta a kezeket a lábakat és a medencét egy fémedényben, majd leöblítette a csontokat a mosogatóban. A koponya kivételével minden csontot egy savval teli hordóban oldott fel. Dahmer később lefestette áldozata koponyáját, majd egy fémládába tette. Körülbelül egy hét múlva felvitt a lakásába egy férfit, aki kirabolta, miután nem leendő áldozata, hanem saját italába kevert altatót.

Sav a koponyába

Új lakásában a szomszédok sokat panaszkodtak a ház vezetőjének, hogy Dahmer lakásából furcsa szagok áradnak, és sokszor hallanak zuhanó tárgyakat, láncfűrész hangját. Először azzal magyarázta, hogy a fagyasztója kiengedett, és a romlott húst érezhették, míg máskor azt mondta, hogy elpusztult a trópusi hala.

Az egyik áldozatának, egy 14 éves fiúnak - miután bedrogozta - lyukat fúrt a koponyájába, és sósavat fecskendezett a homloklebenybe. Azután elment italt venni. Csak reggel ért vissza arra, hogy a fiatal fiú meztelenül ült a ház sarkánál, és három fiatal nő áll körülötte. Dahmer odament a nőkhöz, és azt mondta nekik, hogy a fiú a barátja, akit megpróbált a karjánál fogva bevinni a lakásába. Csakhogy addigra már kihívták a rendőröket, akiknek Dahmer azt hazudta, hogy a fiú az ő 19 éves barátja, aki sokat ivott egy veszekedésük után. Az egyik nő felháborodottan mondta a rendőröknek, hogy a fiatal férfi feneke vérzik, és láthatóan nem akart Dahmerrel visszamenni a lakásba, de a rendőrök elintézték annyival, hogy csak egy családi veszekedés volt. Felkísérték őket a lakásba, ahol Dahmer megmutatta az előző este készült képeket a fiatalról, igazolva, hogy ők tényleg szerelmesek. A rendőrök elmentek, Dahmer pedig újabb adag sósavat fecskendezett a fiú agyába. Akkor már bele is halt.

Rosszul választott áldozat

1991. július 22-én Dahmer 100 dollárt ígért egy fiúnak, ha meztelen képeket készíthet róla. Dahmer otthonában beszélgettek egy kicsit, majd a férfi azt mondta a fiúnak, hogy forduljon meg, nézze meg a trópusi halát, eközben pedig összebilincselte a csuklóját. A fiú nem értette, mi történik, Dahmer azonban meggyőzte, hogy menjenek be a szobába, hogy lefényképezhesse.

A szobában a 32 éves férfi megkérdezte, hogy miért van ennyi meztelenférfi-kép a falon, és egy bűzölgő, nagy tartály a sarokban? Ekkor Dahmer elővett egy kést, és azt mondta, hogy csak képeket akar róla készíteni. A férfi kigombolta az ingjét, és közölte, hogy beleegyezik, ha Dahmer elteszi a kést, és leveszi a bilincset róla. Dahmer ekkor a figyelmét a tv felé fordította, majd összevissza mozgott és énekelgetett magában, mielőtt visszafordult. Fejét a fiú mellkasára tette, aztán hallgatta a szívverését, miközben nekitámasztotta a kést a fiúnak, és közölte vele, hogy megfogja enni a szyvét.

A fiú folyamatosan próbálta megakadályozni, hogy a sorozatgyilkos megtámadja őt, azt ismételgette, hogy a barátja, és hogy nem fog elmenekülni előle. De úgy döntött, hogy vagy kiugrik az ablakon, vagy áttöri a csukott bejárati ajtót az első adandó alkalommal. Azt mondta, hogy használnia kell a fürdőszobát, és hogy miért nem mennek ki a nappaliba, ahol van légkondi, meginni egy sört? Dahmer egyetértett, ezért a nappaliba mentek. A férfi megvárta, amíg Dahmer egy pillanatra nem figyel, megütötte a gyilkost, aki elvesztette az egyensúlyát, áldozata pedig elmenekült.
Az utcán odarohant két rendőrhöz a bilinccsel a kezén. Ők először azt hitték, hogy a kollégáik fogták el és bilincselték meg a fiatalt, de amikor egyikük bilincskulcsa sem illett bele, gyanakodni kezdtek. A férfi azt mondta, hogy egy őrült gyilkos ki akarta vágni a szívét, és beszélt egy hatalmas késről is. A rendőrök visszamentek vele a lakásba, ahol Dahmertől elkérték a bilincs kulcsát. A hálószobára mutatott, mire az egyik rendőr bement oda, hogy megkeresse a kulcsot. Az ágy alatt megtalálta a kést, amiről a férfi beszélt. Aztán meglátta a korábban megcsonkított, félig lebomló testekről készített képeket a falon. Szólt a másik rendőrnek, hogy azonnal bilincselje meg Dahmert. 

A nyomozás során Dahmer konyhájában összesen négy fejet találtak, a hálószobában és a szekrényben további hét koponyát, amelyek közül néhány ki volt fehérítve. A hűtőszekrényben két emberi szívet, összegyűjtött vért, egy kar izmait találták bezacskózva. A mélyhűtőben pedig egy emberi torzót, és egy zsákot tele emberi szervekkel és testrészekkel. A lakásban volt még két teljes csontváz, egy pár levágott kéz, két és tartósított férfi nemi szerv, egy mumifikált fejbőr, és egy 57 gallonos tartályban három további feldarabolt és sósavban feloldott torzót találtak a nyomozók.

Két héten át, összesen 60 óráig tartott Dahmer kihallgatása. Lemondott a jogáról, hogy ügyvéd jelenlétében hallgassák meg, és azt mondta, hogy részletes beismerő vallomást akar tenni. Elmondta, hogy Steven Hickset Ohióban ölte meg 1978-ban, és hogy 1987 óta másik 16 férfit és fiút gyilkolt meg Wisconsinban. 
Bevallotta, hogy egy élőhalott szexrabszolgát akart létrehozni, ezért fecskendezett savat áldozatai agyába. Azt akarta, hogy csak neki engedelmeskedjenek, és bármit megtegyenek, amit parancsol nekik.
Kiszedte a belső szerveket, a kádban kivéreztette a testeket, leszedte róluk a húst, a csontokat pedig kifehérítette. A testrészek és a belső szervek közül, mint például szív, máj, combrész többet meg is evett. Ezért kapta a Milwaukee-kannibál nevet később. Amikor megkérdezték, miért őrzött meg hét koponyát és két teljes csontvázat, azt válaszolta, hogy azokból akart egy oltárt építeni a nappaliban.

A tárgyalás

Jeffrey Dahmer tárgyalása 1992-ben kezdődött. Vizsgálták, hogy küzd-e mentális vagy személyiségi zavarokkal: az ügyészség szerint egészséges volt, az ügyvédek azt állították, hogy elmebeteg, kihangsúlyozva a nekrofil hajlamát. 
Ez utóbbit pszichiáterek is igazolták, akárcsak az alkoholizmust, és más pszichotikus rendellenességeket.
Ugyanakkor egy másik igazságügyi pszichiáter szerint Dahmer az élő szexpartnereket szerette jobban, akiknél azt akarta elérni, ne álljanak ellen.

Az utolsó szakértő arról beszélt a tárgyaláson, hogy ha Dahmer valóban mentálisan beteg lenne, akkor nem törekedett volna arra, hogy egyedül maradjon az áldozataival, és hogy ne legyenek szemtanúk. Ráadásul készült is a gyilkosságokra. A tárgyaláson megállapították azt is, hogy Dahmer elfojtott agressziótól szenvedett és antiszociális személyiségzavarban is. 

ÖSSZESEN 17 GYILKOSSÁGOT BIZONYÍTOTTAK RÁ, ÉS ENNYIT IS VALLOTT BE. MIVEL HALÁLBÜNTETÉST NEM KAPHATOTT - WISCONSINBAN 1853-BAN MEGSZÜNTETTÉK AZT -, ÖSSZESEN 957 ÉVNYI BÖRTÖNBÜNTETÉSRE ÍTÉLTÉK.

957 helyett csak 3 év börtön

Dahmer nem volt túl népszerű a börtönben. A rabtársai többször megpróbálták megölni, ezért állandóan kísérgetni kellett őt az őröknek. 1994-ben az egyik elítélt megpróbálta elvágni Dahmer torkát egy fogkefébe rakott borotvapengével. De Dahmer csak felületesen sérült meg. A férfi családja szerint régóta készen állt arra, hogy meghaljon. Anyjának egyik látogatásán azt mondta, hogy nem érdekli, ha történik vele valami.

Még ebben az évben  találták meg Dahmer összevert testét a zuhanyzóban. Fejét egy vasrúddal verték szét, de Dahmer akkor még életben volt. Azonnal kórházba vitték, de egy óra múlva meghalt.

"Isten azt mondta, hogy csináljam" - mondta később a gyilkosa.

A sorozatgyilkos áldozatainak családjai szerint Dahmer megérdemelte a halált. 1991. augusztus 5-én Milwaukee közössége egy gyertyafényes megemlékezést tartott az áldozatoknak, amin 400 ember vett részt, köztük melegjogi aktivisták és az áldozatok hozzátartozói.

A társasházat, ahol Dahmer 12 embert ölt meg, 1992-ben ledózerolták.

www.origo.hu
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux