Ugrás a tartalomra
x

Hatvannégy embert vettek őrizetbe a tilalom ellenére megtartott belgrádi EuroPride-on

Az ellentüntetők és rendőrök közötti összecsapásokban 10 rendőr megsérült.

Hatvannégy embert vett őrizetbe a szerb rendőrség a kormányzati tilalom ellenére szombaton megtartott belgrádi EuroPride 2022-n – írja a The Guardian.

Bár a menet súlyosabb incidens nélkül zajlott le, helyi médiabeszámolók szerint összecsapások törtek ki ellentüntetők és rendőrök között.

A homoszexualitását nyíltan vállaló Ana Brnabić miniszterelnök tájékoztatása szerint 64 embert vettek őrizetbe. Hozzátette, hogy a szombati esemény során kirobbant összecsapásokban 10 rendőr megsérült. Hangsúlyozta azonban, hogy „büszke” arra, hogy a nap „komolyabb incidens nélkül” zajlott le. A hatóságok nem közöltek részleteket az őrizetbe vett személyekkel kapcsolatban, ám az AFP francia hírügynökség tudósítói látták, amint a rendőrök elvisznek néhány ellentüntetőt.

A szerb belügyminisztérium a héten megtiltotta az esemény megtartását biztonsági aggályokra hivatkozva, miután jobboldali csoportok tüntetésekkel fenyegetőztek.

Aleksandar Vulin belügyminiszter közleményben tudatta, hogy „nem tűrik el az erőszakot Belgrád utcáin, ahogy az illegális felvonulásokat sem”.

A hivatalos tilalom ellenére meg tudták tartani a menetet, amely az alkotmánybíróságtól indult egy közeli parkba, egy sokkal rövidebb útvonalon mint amilyenen eredetileg tervezték a szervezők. Az eseményen részt vettek külföldi diplomaták, uniós képviselők is, továbbá a szervezők koncertet is szerveztek. Vulin kitartott amellett, hogy a tilalomnak érvényt szerveztek, a résztvevőket „csupán a kíséretet biztosították a koncertre”.

A felvonulás környékén erős rendőri jelenlét volt, a rendőrök visszalökték a kereszteket és vallási jelképeket a kezükben tartó ellentüntetőket. Az N1 televíziós csatorna beszámolója szerint az ellentüntetők némelyike füstbombát dobott a rendőrökre, és néhány járművet is megrongáltak.

Az EU-tagjelölt balkáni országra erős nemzetközi nyomás nehezedett a menet engedélyezésének érdekében. Több mint 20 ország – köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország – nagykövetsége adott ki közös közleményt, amelyben felszólították a hatóságokat, hogy oldják fel a tilalmat. Az amerikai nagykövetség egyúttal óva intette állampolgárait, hogy részt vegyenek az eseményen „a féktelen tömegek, az erőszak és a lehetséges pénzbírságok” veszélye miatt.

Szintén a tilalom feloldására szólította fel a szerb kormány az EU és emberi jogi csoportok.

A 2001-es és 2010-es belgrádi Pride-felvonulásokat erőszak és zavargások övezték szélsőjobboldali csoportok támadásai nyomán. A 2014-es év óta az eseményt rendszeresen, különösebb zavargások nélkül szokták megtartani, igaz, hatalmas rendőri jelenlét mellett.

Az idei EuroPride előtt nem sokkal a szerb fővárosban Pride-ellenes demonstrációt tartottak, amelyen motoros bandák, ortodox papok és szélsőjobboldaliak követelték az EuroPride betiltását.

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux