Ugrás a tartalomra
x

Békésen, jó hangulatban zajlott a második Pécsi Pride is, de ez nem mindenkinek tetszett

A második Pécsi Pride-on az eső és a szokatlan szeptemberi hideg ellenére is legalább ezren vettek részt szombat délután. A tavalyinál is több rendőr védhette a rendezvényt, és néhány tucat ellentüntető is akadt.

Tavaly napfényes időjárás kedvezett az első vidéki LMBTQ-felvonulásnak: többezres tömeg vonult végig a pécsi belvároson, a kordonokkal és rendkívüli jelenléttel biztosított meleg büszkeség menetén.

A főszervező Diverse Youth Network idén is egy egyhetes emberjogi fesztivál záróeseményeként hirdette meg a még hosszabb útvonalra szervezett demonstrációt. A rendőrség kordonokkal zárta le az útvonalat, kamerákkal és rendkívüli jelenléttel biztosították a rendezvényt.

A szombati hűvös, esős időjárás miatt a tavalyinál jóval kevesebben vállalták a közkedvelt városi parkba, a Tettyére vonulást. Ugyancsak az időjárás miatt, a szervezők a beszédeket is áttették a gyülekezési helyszínre, a Kossuth térre.

Heindl Péter alkotmányjogász-aktivista beszédében felemlítette a homoszexualitást a pedofíliával összemosó tavaly elfogadott törvényt, és elmondta, hogy az Orbán-kormány rendszeresen emberi alapjogokat sért. Jelenleg ezek ellen érdemi eredményeket csak Strasbourgban, az Emberi Jogok Európai Bíróságától lehet várni.

Ezután Derek Westfall, a budapesti amerikai nagykövetség misszióvezető-helyettese először külföldi kollégáit, a holland, a brit és az ír nagykövetségek megjelent munkatársait köszöntötte. Magyarul elmondott beszédében gratulált a szervezőknek. „Kollégáim és családom, büszkén állunk önök mellett. Az Egyesült Államok határozottan kiáll minden ember egyenlősége és alapvető emberi jogai mellett. Szolidaritást vállalunk a magyar LMBTQ-közösségekkel” – mondta a diplomata. Hozzátette azt is, hogy rendkívül fontosak az ehhez hasonló, Budapesten kívüli rendezvények az LMBTQ-emberek láthatósága miatt.

Végül Ottó Dániel unikornisjelmezben lépett a színpadra, majd saját tapasztalatai alapján írt verseket adott elő önmagunk felvállalásáról, mentális betegségekről.

A beszédek után a rendkívül békés, jó hangulatú tüntetők a Széchenyi téren, az Aradi vértanúk útján keresztül vonultak a Tettyére. Az este folyamán több pécsi szórakozóhelyen is bulik várták a résztvevőket.

Ellentüntetők, aláírásgyűjtés

A Mi Hazánk politikusai már délelőtt is aláírásokat gyűjtöttek a pride ellen, a vásárcsarnoknál kampányoltak. A délutáni tüntetésükön csak néhány tucat érdeklődő jelent meg. Beszédet mondott többek között Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője is, aki egy olyan törvényjavaslat szorgalmazott, amivel nemcsak a közintézményekre kihelyezett szivárványos zászlókat, de a pride-ot is be lehetne tiltani.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux