Ugrás a tartalomra
x

Rangos díj döntősei között a homofób és transzfób népszavazást megbuktató civilek

Óriási megtiszteltetés érte a kormány homofób és transzfób propaganda-népszavazását megbuktató civil szervezeteket: közös kampányukkal az egyik legrangosabb nemzetközi emberi jogi elismerés, a Václav Havel-díj döntősei közé jutottak.

Az elismerés a koalíciót alkotó civilek mellett annak a több mint 1,7 millió embernek is szól, akik az április 3-i kirekesztő népszavazáson érvénytelenül szavaztak és kiálltak a mindenki számára biztonságos és egyenlő Magyarország mellett. 

“Hatalmas elismerése ez a munkánknak és annak az 1,7 millió embernek, akik nemet mondtak a kirekesztésre és gyűlöletre építő politikára és igent egy szabad, nyitott és boldog országra. Közös sikerünk, hogy megbukott a propaganda-népszavazás, ami egy újabb bizonyíték arra, hogy együtt komoly sikereket tudunk elérni” – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

“Nagyon megtisztelő egy listán szerepelni a másik két jelölttel, akiknek az emberi jogokért végzett munkája lenyűgöző. Példamutató tevékenységük bizonyítja, hogy a legnehezebb körülmények között is ki lehet és ki is kell állni az emberi jogokért. Bárki is kapja októberben a díjat, a legjobb helyre fog kerülni” – tette hozzá Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

A magyar civileken kívül a döntőbe jutott Vladimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus, akit áprilisban börtönöztek be, miután felszólalt az Ukrajna elleni háborús agresszióval szemben, illetve a 16 ukrajnai civil szervezet alkotta, háborús bűncselekményeket dokumentáló 5 AM Koalíció.

A díjról

A Václav Havel-díjat a Václav Havel Könyvtárral és a Charta 77 Alapítvánnyal együttműködve az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés ítéli oda évente az emberi jogok védelméhez rendkívüli mértékben hozzájáruló embereknek vagy civil szervezeteknek. 2017-ben a Magyar Helsinki Bizottság is a döntős szervezetek közé került.

A díjazottról döntő testületet az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének főtitkára és további hat független, az emberi jogok területén tekintélynek számító egyén alkotja, akik augusztusban választják ki a három döntőbe jutott jelöltet. A díjazottat a testület október 10-én Strasbourgban hirdeti ki ünnepélyesen. 

 

Az Amnesty International Magyarország, Budapest Pride, Emberség Erejével Alapítvány, Háttér Társaság, Labrisz Leszbikus Egyesület, Magyar Aszexuális Közösség, Magyar Helsinki Bizottság, Magyar LMBT Szövetség, noÁr Mozgalom, Ökotárs Alapítvány, Prizma Közösség, Szimpozion Egyesület, Szivárványcsaládokért Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transvanilla Transznemű Egyesület közleménye

www.hatter.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux