Ugrás a tartalomra
x

Ugyanazért a rajzfilmes csókért reklamál Szaúd-Arábia a Netflixnél, amiért korábban az NMHH és a Mandiner

Szaúd-Arábia hivatalosan jelezte a Neflixnél, hogy követeli a streamszolgáltatóról az olyan tartalmak törlését, amelyek az iszlám elveit és értékeit sértik. Hogy itt konkrétan milyen tartalmakra gondoltak és miért, az nem derült ki a közleményből, de a hírről beszámoló állami szaúdi televízió illusztrációként a Jurassic World: Krétakori tábor című meséből mutatott egy részletet, kitakarva belőle a „gyermekeket célzó, immorális üzenetet”; illetve hozzátették, hogy a Netflix a homoszexualitást népszerűsíti.

Ha valakinek ismerősen cseng a reklamációval illetett film címe, az nem véletlen: néhány hete pontosan ugyanennek a rajzfilmnek ugyanezért a jelenetéért tett bejelentést a Netflixnél a magyar NMHH, illetve a Mandiner című lap. Ők nem az iszlámra hivatkoztak, hanem arra, hogy a jelenet ütközik a magyar pedofilellenes törvénnyel, amiben olyan részletek is vannak, hogy tilos a homoszexualitást és nemváltást népszerűsítsen 18 éven aluliaknak. Az illetékes holland szervek akkor a bejelentés alapján hatósági ellenőrzést indítottak.

Az ominózus Jurassic World-sorozat egyébként arról, szól, hogy egy gyerekcsapat egy ősállatokkal benépesített szigetre vetődik, és ott mindenféle kalandon esnek át. Az egyik epizódban az egyik főszereplő lány szerelmet vall egy másik lánynak, majd megcsókolja – ez verte ki a biztosítékot a magyar és a szaúdi médiahatóságnál egyaránt.

Ez itt a sorozat legújabb, ötödik évadának trailere, nyugodtan megnézhetik iszlám és keresztény vallású gyerekek is, a kifogásolt jelenet nem szerepel benne (a Netflix amúgy 9 év felettieknek ajánlja):

Szaúd-Arábiában egyébként nem szólnak törvények konkrétan a szexuális irányultságról vagy a nemi identitásról, de a házasságon kívüli szex minden formája szigorúan tiltott, és ebbe természetesen beletartozik az azonos neműek közötti bárminemű kapcsolat is. Ennek büntetése korbácsolás, vagy akár kivégzés is lehet.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux