Ugrás a tartalomra
x

Az egyik szomszédos országban lemondták a Pride-ot

Alekszandar Vucsics szerb elnök bejelentette, hogy szeptemberben a belgrádi EuroPride-felvonulást nem rendezik meg. A hónap elején több ezer ember tiltakozott az esemény ellen. Az elnök szerint Szerbiának most más dolgokkal kell foglalkoznia, például a Koszovóval való kapcsolat rendezésével és az energiaválsággal.

Egy sajtótájékoztatón Alekszandar Vucsics azt mondta, hogy az idei rendezvényt – amelyet szeptember 12. és 18. között tartottak volna – elhalasztják vagy törlik. Hozzátette: ennek oka egyrészt a Koszovóval való feszült viszony, másrészt az energia- és élelmiszerárak emelkedése. Szerinte egy boldogabb napon kellene bepótolni a rendezvényt – számolt be róla a BBC.

A szervezők viszont kijelentették, hogy mindenképpen megtartják a felvonulást, és az esemény tilalma törvényellenes. A nemzetközi LMBT-felvonulásnak 1992 óta minden évben más európai város ad otthont.

Augusztus elején több ezer ember vonult fel Belgrádban az EuroPride ellen, „a család védelmében” és „el a kezekkel a gyerekeinktől” feliratú táblákat tartva.

A szélsőjobboldali pártok elítélték a rendezvényt. Nikanor, a szerb ortodox egyház bánáti püspöke pedig azt mondta, hogy „megátkozza mindazokat, akik ilyesmit szerveznek, és részt vesznek benne”. 2010-ben melegellenes tüntetők hadakoztak a rendőrséggel, hogy megzavarják a belgrádi Gay Pride-felvonulást. 

 

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux