Ugrás a tartalomra
x

DUNCAN GRANT 12 „TITKOS” RAJZA MELEGSZEXRŐL ÉS SZERELEMRŐL A 40-ES ÉS 50-ES ÉVEKBŐL

A néhai művész, Duncan Grant megdöbbentően homoerotikus és formálisan "rejtett" rajzainak sorozatát mutatta be Charleston .( A kelet-sussexi Charleston a Bloomsbury csoporthoz kapcsolódó ingatlan,a 20. század legradikálisabb művészeinek, íróinak és gondolkodóinak gyűjtőhelye,Vanessa Bell és Duncan Grant festőművészek modernista otthona és műterme.Mindig is olyan hely volt, ahol a művészet és a kísérletező gondolkodás áll a mindennapi élet középpontjában.Ma egész évben kiállításokat , rendezvényeket és fesztiválokat tartanak itt. 

A 40-es és 50-es évekből származó műalkotásokat kezdetben titokban tartották a melegszex törvénytelensége miatt. (A férfiak közötti homoszexuális cselekményeket 1967-ben legalizálták az Egyesült Királyságban.)

"A leleplezés, a vádemelés és a bebörtönzés veszélye valós volt" - mondja Dr. Darren Clarke, a The Charleston Trust gyűjtemények, kutatások és kiállítások vezetője az  Attitude-nek. "Tehát titokban maradtak, mint az LMBTQ+ kultúránk nagy része."

Grant rajzait a koronavírus okozta járvány előtt mutatták be az Art Happens-en, a Művészeti Alap múzeumok és galériák közösségi finanszírozási platformján, hogy segítsenek Charlestonnak 2021 tavaszán megnyitni kapuit.

"Több mint 400 kép a furcsa szexről"

Dr. Clakre többet mond Grant rajzairól.

"Egyik papírdarabot a másik után lapozgatva több mint 400 kép jelenik meg a queer szexről: párokról és még sok másról. Duncan Grant, érzéki, mégis magabiztos kézzel rajzolt és festett,az alkotások megváltoztatják a művészről és a világról alkotott képünket egyaránt.

„Olyan változatos élmények hatására, mint a görög mitológia, a testépítő magazinok és az olyan amerikai soft-core magazinok, mint a Physique Pictorial, a szerelmesek emlékeivel keveredve Grant életének szexuális élményeiből, a művész rögzítette ezeket a rendkívül személyes találkozásokat.

"A gyengédségük állandó. Ezek nem erőjátékok, agresszív vagy brutális találkozások ábrázolásai. A legintenzívebb és legvonzóbb szexuális aktus során minden résztvevő örömét és ragaszkodását fejezi ki: gyengéd kéz a fejen, eksztázis, gyengéd simogatás, elégedett mosoly az ajkakon.

„A „soha ne szégyelld” egy hitvallás, amely szerint Duncan Grant élt, így elsőre furcsának, sőt képmutatónak tűnhet, hogy ez a műgyűjtemény rejtett, „nagyon magánjellegű” jelöléssel volt ellátva, hogy felfedezésükkor érezhető volt a félelem érzése. 

"A művek az 1940-es és az 50-es évek végéről származnak, amikor ezeket a megegyezésen alapuló cselekedeteket betiltották. A második világháború viszonylagos szabadságjogai után a békeidőben Nagy-Britanniában uralkodó hatalom puritánságot kezdett érvényesíteni, rányomva mindenre, ami eltért a heteronormatívtól. Voltak nagy horderejű büntetőeljárások olyan emberekkel kapcsolatban, akik Grant körében mozogtak. Tekintve, hogy Grant nyilvános munkáján kívül esnek, ezek a művek magánjellegűek maradtak, elrejtve. A történészek és életrajzírók a Bloomsbury csoport bonyolult szerelmi életéről beszélnek,de ezekben a művekben látjuk, mi a szerelem, annak teljes intenzitásában és gyengédségében."

Bloomsbury csoport: a név egy irodalmi csoportot takar, 1904-től a második világháborúig a londoni Bloomsbury körzetét tette tevékenységének központjává. Ide tartoztak például Lytton Strachey, Virginia Woolf, Leonard Woolf, EM Forster, Vita Sackville-West, Roger Fry, Clive Bell és John Maynard Keynes. A csoport társadalmi "klikk-ként "indult: néhány Cambridge-i diplomás és legközelebbi barátaik csütörtök esténként összegyűltek beszélgetés céljából. Tagjai elkötelezték magukat amellett, hogy ne tabuként kezeljék a vallásos, művészeti, társadalmi és szexuális kérdéseket.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux