Ugrás a tartalomra
x

Tiltólistára került a Biblia több texasi iskolában

Főleg LMBTQ-tematikájú könyveket vetettek le a polcokról, de erre a sorsra jutott az Anne Frank naplója is.

Egy texasi iskolai körzetben úgy döntöttek, nem szerepelhet az iskolák könyvtáraiban a Biblia vagy az Anne Frank naplója – írja a Vice.

Az összesen 41 iskolát magában foglaló Keller ISD igazgatója, Jennifer Price augusztus 16-án küldött körbe egy e-mailt, amelyben tájékoztatott a döntésről.

„Mellékeltem a listát, amely az összes, tavaly kifogásolt könyvet tartalmazza. A mai nap végére mindegyiket ki kell venni a könyvtárakból és a tantermekből. Kérem, e-mailben küldjenek visszaigazolást, ha ez megtörtént. Elnézést kérek a késői tájékoztatásért – írta Price.

Összesen 41 könyvet kifogásoltak, a Biblia mellett Anne Frank naplóját és olyan LMBTQ-tematikájú könyveket, mint a Fun Home: A Family Tragicomic Alison Bechdeltől vagy Toni Morisson műve, a Nagyonkék.

Texas államban korábban hatósági vizsgálatot indítottak több iskolával szemben a könyvtárában található szexuális tartalmú könyvek miatt. A szülők és a tanárok hónapokig vizsgálták a könyveket, és kiválasztották, mi maradhat és mi nem. Volt több olyan mű, ami végül túlélte a szelekciót, de a szülőknek továbbra sem tetszett, a tankerület ezért augusztus 8-án új szabályzatot fogadott el.

Arra kérték a tanárokat és a könyvtárosokat, hogy vizsgálják át a kifogásolt művek listáját, melyik felel meg az új szabályozásnak és melyik nem. Az említett 41 könyvet addig veszik le a polcokról, amíg meg nem erősítik, hogy megfelelnek-e az új irányelveknek.

Amerikában egyre gyakoribbá vált az LMBTQ- vagy bármilyen szexuális tartalmú könyvek betiltása az iskolákban és a könyvtárakban. Többen arról számoltak be, hogy támadásokat kapnak egyes szélsőjobboldali csoportoktól az ilyen tematikájú könyvek miatt, a radikálisok számos intézményben megzavarták az Pride alatt tartott rendezvényeket.

A több államban is tapasztalható könyvtilalomnak a konzervatív, keresztény Moms For Liberty az élharcosa, ezért is furcsa, hogy a Biblia is felkerülhetett a listára, ráadásul pont Texasban.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux