Ugrás a tartalomra
x

Majomhimlő – ezt tudjuk róla & Gy.I.K.

Dr. Tamási Béla PhD - bőrgyógyászat & nemi gyógyászat

A majomhimlő egy úgynevezett zoonózis (állatokról emberre átterjedhető fertőzés), ami a feketehimlőhöz hasonló tüneteket tud okozni, ám súlyossága messze elmarad attól. Afrikában eddig is jelen volt a vírus, és okozott emberi fertőzést, 2022. májusában azonban a világ több országából jelentettek eseteket, Európából is. Mivel a koronavírus miatti félelem eléggé felhájpolta a majomhimlős eseteket, és a média is sokat foglalkozik vele, gondoltam, nem árt tisztába tenni, mit is tudunk erről a fertőzésről.

A poszt végére tettem egy GyIK részt is, a könnyebb és gyorsabb információszerzés céljából.

Honnan jön a majomhimlő és mit tud csinálni?

A majomhimlő Afrikában "őshonos",Közép- és Nyugat-Afrikában évtizedek óta okoz megbetegedéseket. Főleg majmokat ( és véletlenszerűen) embereket betegít meg, a vírust pedig rágcsálók hordozzák és terjesztik - a fertőződés a fertőzött rágcsáló harapásával, vagy testnedveivel vagy a kialakult himlőkkel való érintkezéssel terjed.
A majomhimlő vírusa viszonylag nehezen tud emberről emberre terjedni: légúti váladékkal (cseppfertőzés)csak úgy, ha a fertőzöttel 3 órát töltünk együtt egy kb. 3 méter sugarú körben. A kialakult bőrtünetek illetve a testnedvek is tartalmazzák a vírust, vélhetően ezekkel történik a mostani járvány terjesztése.
Nagyon hasonlít a feketehimlő vírusára (ami ellen a ’80-as évekig védőoltást is adtak, majd a WHOkijelentette, hogy a feketehimlő eltűnt a Föld színéről): a megfertőződés után kb. 6-13 nappal láz,izomfájdalom, fejfájás alakul ki, majd ezek után kb. 2-5 nappal jelentkeznek a bőrtünetek. Megjegyzendő,hogy a mostani esetek nagy részénél a lázzal, izomfájdalommal, fejfájással járó tünetegyüttes elmarad, és rögtön a bőrtünetek jelentkeznek. Az elsőként jelentett egyesült-királysági esetekről származó tünetek így néztek ki:

A tünetek először pattanásszerűek, majd hólyagossá válnak, kisebesednek, és kb. 2-3 hét alatt gyógyulnak meg. Nagyon jellemző, hogy minden egyes bőrtünet ugyanúgy néz ki (ez pl. nem igaz bárányhimlőben, ahol az egyes bőrtünetek más-más stádiumban vannak).
A majomhimlő nagyon ritkán tud csak szövődményeket okozni, vagy halálos lenni (az esetek 1%-a), ez is inkább az afrikai fertőzések esetén alakul ki, illetve ha valakinek immunrendszeri betegsége van. A legtöbben nem is lesznek tünetesek, vagy 2-3 hét alatt meggyógyulnak.
Megjegyzem, hogy gyógyszeresen kezelt HIV-vel élők nem fogékonyabbak a fertőzésre, és nem is okoz súlyosabb lefolyást náluk.

Kell aggódni? Mit kell tennem?
Európa több országában megjelent már a fertőzés, és nálunk is igazolták már az első eseteket. Egyelőre azesetek túlnyomó többségét férfiakkal szexelő férfiaknál diagnosztizálták, vélhetően szexuális úton vagyszoros testi kontaktussal történő fertőződéssel, de ez nem azt jelenti, hogy csak őket érintené a fertőzés, vagyők terjesztenék azt.

Az Európai Járványügyi Hivatal szerint az általános lakosság rizikója alacsony a fertőzés tekintetében, ez a rizikó azoknál emelkedik közepes fokúra, akik gyakran váltanak szexpartnert.
Ha valaki majomhimlő-gyanús tüneteket észlel magán, és nincs rosszul, az maradjon otthon, szedjen szükség esetén lázcsillapítót, fogyasszon sok folyadékot – ők akkor tekinthetők gyógyultnak, ha az utolsó bőrtünet is “leszárad”. A vírust egyébként a torokból és a bőrtünetekből ki lehet mutatni PCR technikával.Igazolt esetben 21 nap karanténba kell vonulni.

Orvoshoz akkor kell fordulni, ha nehézlégzés, zavartság, vagy a bőrön száznál több kiütés jelenne meg. Ekkor is jobb első körben háziorvossal egyeztetni, bár nem tudom, a magyar ellátórendszer mennyire van felkészülve erre… 
Ha valaki majomhimlős beteggel került szoros kapcsolatba megfelelő védőfelszerelés (gumikesztyű,szájmaszk) nélkül, akkor a jelenlegi szabályozás szerint 21 nap karanténba kell vonulnia.

Ha érdemi friss információk jelennek meg a fertőzéssel kapcsolatban, a posztot frissíteni fogom.

A gyakran ismételt kérdések (és válaszok) alább találhatók:

Mi a majomhimlő?

A majomhimlő egy ritka vírusfertőzés, ami hasonlít a feketehimlőhöz, de kevésbé súlyosabb.

Mik a majmohimlő tünetei?

A fertőzés általában először lázat, gyengeséget, rossz közérzetet okoz, de ez nem mindig jelenik meg. Ezutána bőrön változó helyeken alakulhatnak ki pattanásszerű kiütések, hólyagok, melyek máshova isátterjedhetnek. A tünetek általában enyhék, és nem igényelnek kezelést.

Hogy terjed a majomhimlő?

Általában a bőrtünetek érintésével (akár szexuális aktus közben), cseppfertőzéssel (bár csak a nagyobblégúti cseppeken keresztül, amik nem terjednek messzire a levegőben), illetve közös használati tárgyakhasználatával is, ha ezeket egy fertőzött használta.

Véd az óvszer a majomhimlő ellen?

Mivel a fertőzést elsősorban a bőrtünetekkel lehet elkapni, ha ezek nem a péniszen vannak, akkor az óvszer nem véd a fertőzés ellen. Egyelőre azonban javasolt az óvszerhasználat, mivel a vírus lehet a nemi váladékokban is, ezt egyelőre vizsgálják.

Mi segíthet, hogy ne kapjam el a majomhimlőt?

Szappanos vizes kézmosás és alkoholos kézfertőtlenítés, illetve majomhimlő-gyanús tünetekkel rendelkező
emberrel kerülje a szexuális kontaktust.

Veszélyesebb a majomhimlő, ha HIV-vel élek?

Általában nem, főleg, ha a HIV elleni gyógyszeres kezelés miatt nem kimutatható a vírus. Jelenleg semmilyen
külön ajánlás nincs érvényben HIV-vel élőkre a majomhimlővel kapcsolatban.

Befolyásolja a majomhimlő a PrEP-et, vagy fordítva?

Nem, semmilyen hatásuk nincs egymásra.

Hogyan kezelik a majomhimlőt?

Ha nem súlyosak a tünetek, nem kell rá speciális kezelés, a legtöbb ember meggyógyul 2-4 hét alatt. Majomhimlő-gyanús tünetek esetén érdemes otthon maradni, és csak a tünetek súlyosbodása esetén orvoshoz fordulni.

Van védőoltás majomhimlő ellen?

Kifejezetten ellene nincs, de a feketehimlő elleni oltás véd a majomhimlő ellen is. Egyelőre nem tervezik a
lakosság oltását a feketehimlő-vakcinával, maximum a jobban veszélyeztetettek fognak majd kapni.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux