Ugrás a tartalomra
x

A háború miatt engedélyezhetik az azonos neműek házasságát Ukrajnában

Az ukrán védelmi minisztérium előírásai szerint a katonaságnak tájékoztatnia kell a háborúban elesett katona szüleit és házastársát vagy más közeli hozzátartozóit. Az országban azonban nem ismeri el az azonos neműek házasságát, és bejegyzett élettársi kapcsolatot sem létesíthetnek. Ez azt jelenti, hogy ha egy meleg pár egyik tagja meghal a háborúban, élettársa nem fog értesülni a haláláról, hogy végső búcsút vehessen tőle − írta meg a The New York Times. 

A háború azonban újabb lendületet ad az azonos nemű házasság legalizálására irányuló törekvéseknek. Nemrégiben egy petíció érkezett Volodimir Zelenszkij elnök asztalára, melyben az azonos nemű pároknak a heteroszexuális párokkal azonos jogokat, köztük a házasságkötés jogát is követelik.

"Jelenleg egy katonának bármelyik napja az utolsó lehet" − áll a petícióban, amelyhez közel 30 ezer aláírást gyűjtöttek össze, ami elegendő ahhoz, hogy az elnök a törvény felülvizsgálatát kezdeményezze.

"Nem fogják tudni meglátogatni a lelki társukat a kórházban, ha valami történik vele. Ha gyermekük van, akkor a gyermeket elveszik attól a szülőtől, aki még életben van, ha nem ő a szülőanyja. Mert a törvény számára ők nem rokonok. Ők csak két idegen. És ez lehet csak az utolsó alkalom az életükben, hogy összeházasodjanak" − mondta el a petíciót megfogalmazó Anastasia Sovenko, 24 éves zaporizzsjai angoltanárnő, aki biszexuálisnak vallja magát.

www.index.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux