Ugrás a tartalomra
x

Sebastian Vettel Varga Juditról: Nem meglepő, hogy az ő szemében nem emberek vagyunk, hanem csak autóversenyzők - Volt még egy kör a német világbajnok és a magyar igazságügyi miniszter egy évvel ezelőtti vitájában.

Egy évvel ezelőtt Sebastian Vettel a mind erősebb aktivista szerepében a Hungaroringre érkezve a magyar kormány egyik nagy felháborodást keltő lépéséről, a melegellenes passzusokkal eltérített pedofiltörvényről is véleményt mondott. Először még csak jelképekkel üzent: szivárványos cipőben érkezett meg a magyar pályára, a sajtótájékoztatón viszont már szóban is sarkos véleményt fogalmazott meg; „Nyomasztónak tartom, hogy egy olyan ország, amelyik az Európai Unióban van, ilyen törvényt hoz. Már rengeteg lehetőségünk lett volna arra, hogy tanuljunk a múltból, és egyszerűen nem értem, hogy miért okoz még most is problémát az, hogy hagyjuk az embereket élni, ahogyan ők akarnak, azt szeretni, akiket ők akarnak.”

Vettel mellett Lewis Hamilton is üzenetben állt ki a magyar LMBTQ-közösség mellett, a magyar kormány tagjai pedig úgy érezték, hogy ezt nem hagyhatják szó nélkül. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár például feltette a költői kérdést, hogy

Honnan tudná egy Forma 1-es pilóta, hogyan élnek a magyarok?

Varga Judit igazságügyi miniszter pedig a Facebookon adta a világ tudtára, hogy Lewis Hamilton fake newst terjeszt, és szerinte „a magyar gyermekek védelme a magyar szülőkre tartozik és nem külföldi autóversenyzőkre”. Vagy, ahogy frappánsan fogalmazott: „a cipész maradjon a kaptafánál, a FORMA–1-es pilóta pedig az autóversenyzésnél”.

Egy évvel később már Sebastian Vettel visszavonulásának a hírétől volt hangos a Hungaroring, a motorsport.com magyar nyelvű oldalának a munkatársa azonban egy kérdés erejéig felelevenítette ezt a tavalyi üzenetváltást, Vettel véleményét kérve Varga Judit szavairól, miszerint a suszter maradjon a kaptafánál.

„Nyilvánvalóan ezt egy olyan ember mondja, aki parancsolgat másoknak, és megmondja, hogy mit kellene tenniük. Ezért nem meglepő, hogy az ő szemében nem emberek vagyunk, hanem csak autóversenyzők. Szóval ő azt gondolja, hogy csak versenyeznünk kellene, ahogy a rendőröktől is valószínűleg csak azt várja, hogy embereket tartóztassanak le. Lehetőleg olyanokat, akiket szerinte le kell tartóztatni” – mondta Vettel, aki a lap munkatársa szerint nehezen bírta ki nevetés nélkül a válaszadást.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux