Ugrás a tartalomra
x

Könyvégetésre, szivárványzászló égetésére és kommunisták „célbalövésére” buzdítottak szélsőjobboldaliak, az ügyészség vádat emelt

2019. október 23-ára olyan rendezvényt hirdetett meg a közösségi médiában a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, amelynek programleírásában könyvégetés, kommunistákra való „célbalövés”, molotovkoktél-dobálás, valamint vörös, EU-s és szivárványos zászló égetése szerepelt.

Az ügyben a Fejér Megyei Főügyészség vádat emelt a szélsőjobboldali szervezet társelnöke, Barcsa-Turner Gábor ellen – derül ki a Háttér Társaság közleményéből.
A melegjogi szervezet tette a feljelentést, közösség tagjai elleni erőszak ügyében. Ugyan 2021. október végén a Székesfehérvári Járási Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást, közbelépett a Fejér Megyei Főügyészség és elrendelte az eljárás folytatását.

2019. október 23-án egyébként, amikorra a Hatvannégy Vármegye tervezte a kommunista „célbalövést”, egy másik szélsőjobboldal szervezet elégetett egy zászlót, méghozzá egy szimbolikus jelentőségű helyen: a Légió Hungária felgyújtotta a Budapest Pride irodájának is otthont adó Auróra közösségi ház homlokzatán lévő szivárványzászlót.  A helyszínre kihívták a rendőrséget. Később a rendőrség kilenc szélsőjobboldali személyt fogott el és hallgatott ki gyanúsítottként. Velük szemben továbbra is zajlik az eljárás.

A három évvel ezelőtti zászlóégetés más okból is visszájára sült el – amint a Háttér Társaság is emlékeztet rá, a zászlóégetés után öt budapesti színház helyezte ki a szivárványzászlót és harminc színész és színházi szakember vállalt szolidaritást a Budapest Pride-dal, köztük Pogány Judit, Mácsai Pál, Hámori Gabriella és Parti Nagy Lajos is.

„Előremutatónak látjuk, hogy Magyarországon a homofób gyűlölet-bűncselekményekre buzdítás komoly következményeket von maga után” – nyilatkozta Hrubi Zita, a Budapest Pride sajtószóvivője a Fejér Megyei Főügyészség döntéséről.

www.merce.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux