Ugrás a tartalomra
x

Drag Queen Hungary: „Megmutatni a világnak, hogy létezünk”

Idén július 16-án rendezték meg az évek óta futó drag queen versenyt, a Drag Queen Hungary-t. Míg külföldön számos ilyen versennyel találkozunk, addig Magyarországon ez az egyetlen nagyszabású megmérettetés a drag queenek körében. A tavalyi háromszáz fős nézőtér helyett idén a Belvárosi Színházban már körülbelül ötszázan nézhették a profi és amatőr kategóriában versengőket. (A drag queen az angol dressed as a girl = lánynak öltözött kifejezésből jön; olyan férfiakra használják, akik feltűnő módon nőnek öltöznek, kifejezetten szórakoztatás, előadás céljából.)

„Egy kezdeményezés, egy verseny, egy felület, ahol megmutathatod azt az arcodat, amit eddig csak otthon a tükör előtt láttál. Ezt az utat elkezdeni nehéz, fenntartani még nehezebb, de a cél, hogy megmutassuk a nagyvilágnak: létezünk” – áll a Drag Queen Hungary honlapján. Mint írják, a verseny arról szól, hogy elsősorban a kezdő drag queenek kapjanak lehetőséget, hogy felléphessenek és megmutathassák, mire képesek. Éppen ezért lehetett jelentkezni a profi kategória mellett az amatőrbe is, a verseny különösen nagy hangsúlyt fektet a feltörekvő tehetségekre.

Akiknek ez a verseny rendkívüli fontossággal bír, a legtöbben maguk készítik a fellépő ruháikat, heteket, vagy akár hónapokat is töltenek azzal, hogy megtalálják a megfelelő parókát és kikísérletezzék a tökéletes sminket. A megmérettetésre sokan már március óta készülnek.

A helyszín és a támogató közeg sokat jelent; a fellépők elmondták, a Drag Queen Hungary sokat segít abban, hogy önmaguk lehessenek, megmutassák valódi arcukat, ráadásul, aki elnyeri a koronát, fellépési lehetőséget is kap. A versenyzők szerint a legfontosabb mégis az, hogy ezzel a versennyel felhívják a figyelmet a drag queenek létezésére, a drag mozgalomra, nem csak a Pride hetében vagy hónapjában, hanem az év minden napján.

Mert, ahogy a szervezők vallják: „Egy drag feladata, hogy tükröt tartson nekünk, földi halandóknak, akik a szürke hétköznapokat átvészelve láthatnak egy csodát, vagy éppen olyan dolgot, ami megfog és magával ránt. Ezt az illúziót képes megteremteni egy drag queen. Nagyon nehéz feladat, főleg egy olyan kritikus világban, mint a mai.”

Fotóinkkal mutatjuk most be ezt a világot, ezt az illúziót a verseny éjszakájáról.

www,magyarnarancs.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux