Ugrás a tartalomra
x

Csak elvitte a helyet a Mi Hazánk a Pride elől, rendezvényük nem lesz az Andrássyn

„Jelen állás szerint nem tartunk saját rendezvényt, az Andrássy utat visszaadjuk a normális embereknek, családoknak”

– ezt válaszolta a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd a Népszava kérdésére arról, hogy ha már lefoglalták a sugárutat szombatra, a Budapest Pride napjára, mikor és milyen programokat terveznek ott megtartani.

A párt április végén jelentette be, hogy akár csak az elmúlt évben, idén is lefoglalta az Andrássy utat és több budapesti közteret a Pride felvonulás elől. A menet szervezői akkor azt mondták, több lefoglalt útvonaluk is van, majd néhány nappal később bejelentették, hogy idén a pesti alsó rakparton vonulnak majd a Szabadság térre (tavaly a Madách térről indult és a Tabánba ment a rekordlétszámú, nagyjából 35 ezer fős menet).

A radikálisan jobboldali, melegellenes Mi Hazánk a tavaszi területfoglaláskor úgy fogalmazott: „a homoszexuális propagandarendezvény megszüntetését követelik”, és azóta Novák interpellációban is kérdezte erről Orbán Viktort. A politikus „komoly sikernek” értékelte, hogy sikerült „a deviánsok” elől lefoglalni az Andrássy utat és más belvárosi közterületeket.

A Népszavának Hegyi Szabolcs, a TASZ jogásza azt mondta: formálisan nem sért jogot az, aki nem tart meg egy bejelentett és a rendőrség által tudomásul vett gyűlést. A rendőrségnek ugyanis nincs joga valamiféle „megvalósulási” feltételt támasztani, sem ellenőrizni azt, hogy a gyűlést megtartják-e. A jogász ugyanakkor arra is kitért, hogy a gyülekezési jog nem használható mások véleménynyilvánításának az ellehetetlenítésére, márpedig a radikális pártnak bevallottan ez volt a szándéka, még ha ezt nem is sikerült elérnie.

Az idei, Vedd vissza a jövőt! elnevezésű Pride-ot szombaton tartják. A gyülekező a XIII. kerületben, a Dráva utca Duna felőli végénél, a Carl Lutz rakpartnál lesz, innen indul a felvonulás végig a rakparton a Szabadság térre. A fesztivált 42 nagykövetség és 11 ország kulturális intézete támogatja. A közös nyilatkozatban emlékeztetnek arra, hogy a nemzetközi emberi jog azon az általános feltevésen alapul, hogy minden egyént megkülönböztetés nélkül ugyanazok a jogok és szabadságok illetik meg.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux