Ugrás a tartalomra
x

A rekordközeli kánikulában is megtartják a Pride-ot és a Kutyapárt tüntetését

A napközben helyenként negyven fokot meghaladó hőség és extrém UV sugárzás – ezek várhatóak pénteken és egész hétvégén gyakorlatilag az egész országban. Ami viszont ilyenkor szokatlan, hogy országszerte zajlanak a tüntetések és felvonulások: pénteken 18 órától a Kétfarkú Kutyapárt tüntet, szombaton pedig Budapesten tartják 14 órától a 27. Budapest Pride felvonulását.

A hőségre való tekintettel megkérdeztük a péntek hat órára, a Kétfarkú Kutyapárt által szervezett „KATA aláírta – tüntetés és utcafórum az Erzsébet hídon” elnevezésű esemény és a szombati Pride felvonulás szervezőit is, hogy tervezik-e elhalasztani eseményeiket, illetve ha nem, akkor milyen óvintézkedésekkel készülnek eseményeikre.

A Kutyapárt palackos vizekkel és sátrakkal is készül. Abba bíznak, hogy mire tényleg nagy tömeg lesz addigra már nem tűz a hídra a nap, de addig is a pesti hídfőnél álló templom árnyéka lesz a segítségükre. Próbáltak egy esetkocsit is intézni a helyszínre, de azt a választ kapták, hogy „több, jogszabályi kötelezettségből adódó rendezvény egészségügyi biztosítását is el kell látniuk” a mentősöknek, ezért nem tudják teljesíteni kérésüket.

A Budapest Pride minden eseményét, beleértve a vonulást is mindenképp megtartják. Ahogy a szervezők indokoltak az eseményt hónapok óta szervezik, rengeteg ember munkája van benne, így ez nem egy olyan rendezvény, amit könnyen lehetne mozgatni. Azonban a Budapest Pride több kérést is megfogalmazott a vonuláson résztvevők felé:

- amellett, hogy folyton vizet fognak osztani arra kérik a résztvevőket is, hogy hozzanak magukkal is
- arra is kérik a vonulókat, hogy ne vékonytalpú cipőben jöjjenek (forró aszfalt miatt) és használjanak naptejet
- óvatosan bánjanak az alkoholfogyasztással is.

Idén kivételt is tesznek, az eseményre beengedik az esernyőket és napernyőket, mint árnyékoló eszköz. A menetben pedig több mentőautó és elsősegélynyújtó csapat is lesz, ha esetleg arra lenne szükség. Azt is javasolják továbbá a vonulóknak, hogy a kutyákat ebben az évben inkább hagyják otthon, mivel rájuk nézve veszélyesebb a meleg. A beszédeket pedig már a Szabadság téren hallgathatják végig a résztvevők, ahol amellett, hogy biztosítanak a hűsítő italokat, már árnyék is van.

Végül a szervezők hozzáteszik, hogy akik végül úgy döntenek, hogy nem szeretnének jönni a meleg miatt, azok otthonról élő közvetítésen is tudják követni az eseményeket.

A rendkívüli, 40 fokos forróság miatt az országban több helyen vizet osztanak, locsolják az utakat, a strandok pedig meghosszabbított nyitva tartással várják a fürdőzőket. Csütörtöktől érvényben van az úgynevezett „vörös kód”, aminek lényege, hogy aki az extrém hőség miatt segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, ahol a jelzés alapján azonnal tudnak intézkedni. A forróság miatt több helyen súlyos aszály alakult ki, a hétvégére pedig még a kamionstopot is felfüggesztette a Technológiai és Ipari Minisztérium. A hőségriasztást pedig egészen jövő keddig meghosszabbították.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux