Ugrás a tartalomra
x

Megrongálták és homofób üzenetekkel firkálták össze a frissen felújított, szivárványszínűre festett óvodát

Vajdahunyadon ismeretlen tettesek megrongáltak egy frissen felújított óvodát. Egymillió eurót fektetett be a városháza a „Piticot” óvoda korszerűsítésébe, amelyhez európai uniós programokon keresztül jutott hozzá. Az elkövetők fenyegető és gyűlöletkeltő üzeneteket hagytak az épület homlokzatán csak azért, mert azt szivárványszínűre festették.

Június 27-én a helyiek észrevették, hogy az épület frissen festett homlokzatát ismeretlenek megrongálták. Az elkövetőket a jelek szerint a díszítéshez választott szivárványszerű színek: sárga, narancs, piros, lila, tengerészkék, kék és zöld háborította fel.

Az Adevarul beszámolója szerint a külső falakat mésszel firkálták össze, és gyűlöletkeltő, fenyegető üzeneteket írtak ki rá: „A mi gyerekeink nem melegek”; „Globalista söpredék, ne fessetek LMBTQ-színekkel. Felgyújtunk titeket.” A rongálók egyértelműen utalnak arra falfirkáikban, hogy az óvoda által választott szivárványszínt nehezményezik, amelyet a világ minden táján többek között a szexuális sokszínűség egyetemes szimbólumaként is ismernek.

A rendőrség fenyegetés és rongálás elkövetése miatt nyomozást folytat az elkövetők azonosítása és a jogi felelősségre vonása céljából – tájékoztatta a sajtót Bogdan Nitsu, a Hunyad Megyei Rendőrfelügyelőség szóvivője.

A vajdahunyadi városháza arról tájékoztatta a lakosságot, hogy a megrongált ingatlant helyreállítják. Egyébként a szivárványszínűre festett falak ötlete maguktól a 6-7 éves gyerekektől származik, akik azt szerették volna, ha minden kedvenc színük felkerülne az óvodára.

„Az ötlet elfogadásának oka pedig az volt, hogy mint tudjuk, a szivárvány a remény szimbóluma (emlékeznek még a gyerekek által rajzolt és a Covid-járvány kezdetén az ablakokba kitett szivárványra?). Számomra annál is nehezebb megérteni egy ilyen gesztust, mert vallási szempontból a szivárvány olyan elem, amely a bibliai írásokban is megjelenik, mint Isten és az emberiség közötti szövetség jele, közvetlenül az özönvíz után. Másrészt nagyszüleinktől tudjuk, hogy amikor az eső után megjelenik, a szivárvány békét és harmóniát, de lelki felemelkedést is ígér azoknak, akik hisznek az emberi értékekben. Nem kívánok semmiféle polémiába bocsátkozni a szexuális kisebbségek által használt szimbolikával kapcsolatban. A mi szempontunkból az élénk színek a gyermekkor szimbólumai, a szivárvány pedig egy látványos természeti jelenség, amely minden ember szemét és lelkét gyönyörködteti (társadalmi, vallási és egyéb hovatartozástól függetlenül)” – mondta Vajdahunyad polgármestere, Dan Bobouțanu.

www.transtelex.co

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux