Ugrás a tartalomra
x

Két férfi megfogja egymás kezét, nem adja le a Budapest Pride társadalmi célú reklámját az egyik kereskedelmi televízió Az ok az Fidesz homofób törvénycsomagja.

A homofób törvénycsomagra hivatkozva dobta vissza a Budapest Pride kampányfilmjét egy tévécsatorna. A szervezet minden évben forgat egy kisfilmet a fesztiválhoz, amivel több tévécsatornát is meg szoktak keresni, hogy társadalmi célú hirdetésként futtassák a videót – írja a 444. 

A portál megjegyzi.idén egy olyan kereskedelmi tévé dobta vissza a kampányfilmet, amelynél a korábbi években lemehetett társadalmi célú reklámként az aktuális videó. A csatorna a médiatörvény azon  cikkelyére hivatkozott, mely tavaly került bele a jogszabályba, s része volt a Fidesz úgymond „gyermekvédelmi”, de valójában homofób törvénycsomagjának. 

A szabályozás azokat a fideszes módosító javaslatokat jelenti, amelyeket a pedofilellenes törvényhez nyújtottak be és amelyeket 2021. június 15-én fogadott el az Országgyűlés. Egyik figyelemre méltó pontjuk a gazdasági reklámtevékenységről szóló törvényt változtatta meg, mégpedig úgy, hogy tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti.

Amúgy lényegében semmi homoszexuális propaganda nincs a reklámfilmben: egy fél perces szpotban két férfi bolyong a pilisi erdőben, majd egymásra találnak a magaslaton, ahol megfogják egymás kezét. 

A televízió felajánlotta a szervezetnek, hogy a tavalyi film végén változtassák meg a záróképet és írják rá az idei dátumot, azt le tudnák adni,  Budapest Pride viszont úgy döntött, ragaszkodik az idei filmhez, és végigjárják a folyamatot, hogy vajon mi vele a probléma.

A Budapest Pride szóvivője, Majercsik Johanna hangsúlyozta, nem a tévécsatornát marasztalják el, és nem őket tartják felelősnek a kialakult helyzetben, hanem a „gyermekvédelminek csúfolt, tavaly életbe lépett propagandatörvényt”. Jogászaik vizsgálják, hogy milyen jogi válaszlépéseket tehetnek az ügyben.

www.nepszava.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux