Ugrás a tartalomra
x

Nem engedi a FINA a transznemű úszókat rajthoz állni a női versenyeken

A vizes sportokat tömörítő szövetség (FINA) vasárnapi rendkívüli kongresszusán, a Puskás Arénában a küldöttek elsöprő többséggel támogatták a FINA Büro javaslatát, amely valamennyi diszciplínában gátat szab a transznemű sportolók női versenyeken való részvételének. A kongresszuson elhangzott, hogy a FINA nem kíván senkit sem kitiltani a versenyeiről, azok nyitva állnak bárki előtt, bármilyen neműnek is vallja magát, ugyanakkor kiáll a női szakágak mellett, és tudományos alapon szabja meg, hogy kik vehetnek részt a FINA által rendezett viadalokon.

A számos jogi szakvéleménnyel előkészített javaslat gyakorlatilag lehetetlenné teszi a transznemű sportolók részvételét a női számokban – adta hírül a magyar szövetség. A szabály kimondja:

"akiknél egy meghatározott korban, 12 évesen bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, kizárólag a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteron-szinttől."

A nemzeti szabályozások ettől eltérhetnek, ugyanakkor a FINA égisze alá tartozó versenyeken – világbajnokságok, olimpiai játékok – a most elfogadott szabály érvényes.

A legnagyobb vihart Lia Thomas esete váltotta ki az Egyesült Államokban, aki az 1500 méteres gyorsúszásban 38 másodpercet vert a másodikra. Thomas férfinak született, hormonkészítményeket szedett, és utána nevezett be a női versenyekre.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux