Ugrás a tartalomra
x

Majomhimlő - kérdések és válaszok

Mi a majomhimlő (MPX)?

A majomhimlő a majomhimlő vírus (MPV / MPxV) által okozott fertőzés.(Fontos tudni, hogy a hivatalos majomhimlő (monkeypox) elnevezés a jövőben megváltozhat: többek között az elnevezés rasszista áthallásai miatt.)

Vannak különböző MPV törzsek?

Igen. Mint a legtöbb vírus esetében, a majomhimlőnek is vannak különböző törzsei. A most jelentett esetek mindegyike az enyhébb tüneteket okozó vírustörzshöz köthető.

Melyek a majomhimlő fő tünetei?

Az általános, korai tünetek nagy része az influenza vagy a megfázás tüneteihez hasonló: láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, megduzzadt nyirokcsomók, hidegrázás, levertség. Néha enyhe tünetekkel jelentkezik, néha egyáltalán nincsenek tünetek. Néhány nappal a fenti tüneteket követően: vörös bőrkiütések jelentkeznek (gyakran a nemi szerveken, arcon); ezek folyadékkal telt hólyagokká alakulnak, melyek fekélyekké vagy sebekké válnak; később bevarrosodnak és végül leesnek. A test bármely részén előfordulhatnak.

Az majomhimlő egy szexuális úton terjedő fertőzés?

Jelenleg még nem jelenthető ki teljes bizonyossággal! Jelenlétét már kimutatták a spermában, viszont ez ügyben még további kutatások szükségesek. A nyál nagy valószínűséggel fertőző:  ez azt jelenti, hogy a csókolózás és az orális szex is kockázatot jelent. A gumióvszer nem nyújt védelmet a fertőzéssel szemben: használata ennek ellenére javasolt, mivel a vírus a fertőzés lefolyása után még továbbra is jelen lehet a szexuális érintkezés során keletkező testnedvekben.

Az majomhimlő csak melegek körében terjed?

Nem. A vírus nem veszi figyelembe a szexuális irányultságot!

Mekkora az esélye, hogy elkapom a majomhimlőt?

Jelenleg a kevés esetszám miatt alacsony. Alkalmi társas érintkezés során: alacsony az esélye. Szexuális érintkezés, vagy együttélő emberek esetében: magas az esélye.

Mennyire kell komolyan venni a majomhimlő-fertőzést?

A legtöbb eset enyhe, mégis fontos, hogy azonnal értesítsd háziorvosod, ha arra gyanakszol, hogy elkaptad a majomhimlőt! Orvosi segítség mellett a legtöbb ember otthoni izolációban is átvészelheti a betegséget. 100-ból 1 esetben viszont súlyos következményekkel járhat: az ilyen eseteket kórházban kezelik.

Hogy terjed a majomhimlő?

A levegőben lévő cseppeken keresztül. Szoros fizikai érintkezés útján egy tünetes fertőzöttel. A szex szoros érintkezésnek számít! Szoros fizikai érintkezés útján egy fertőzött tárggyal. Például fertőzött törölköző, ágyneműhuzat,  szexuális segédeszköz.
 

A fertőzést követően mennyi idő elteltével alakul ki a majomhimlő?

1-3 héten belül jelennek meg az első tünetek. A legtöbb embernél ez 10-12 napot jelent.

Mikortól fertőzőképes valaki?

Amint az első tünetek megjelennek. A kockázat a kiütések és a varasodás elmúltával megszűnik.

Mi történik, ha majomhimlő fertőzésem van?

Az ajánlások az egyéni kockázat nagyságától függenek. Ezeket minden esetben és kizárólag szakorvos dönti el.

Hogy diagnosztizálják a majomhimlő fertőzést?

Minden esetben és kizárólag szakorvosi tünet és labor vizsgálatok által.

A majomhimlő gyógyítható?

Igen. A legtöbb ember esetében csak szakorvosi megfigyelés szükséges.

A HIV és a majomhimlő

A HIV nem növeli a fertőzés elkapásának kockázatát. Jelenlegi tudásunk szerint a HIV nem befolyásolja sem a tüneteket, sem a betegség lefolyását. (A fenti információk antiretrovirális kezelésben (ART) részesülő, 200-as vírusszám alatti érintettekre vonatkoznak, és a kevés esetszám miatti limitált adatokon alapulnak! Ha HIV-vel élsz és nem részesülsz ilyen kezelésben, mielőbb keresd fel valamelyik magyarországi HIV Ambulanciát vagy Decentrumot!)

Készült az I-Base írása, valamint az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonságának és az Egyesült Királyság HIV Egyesületének ajánlásai alapján.

www.hatter.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux