Ugrás a tartalomra
x

Leminősítették külföldi kollégái a magyar ombudsmant

Véglegessé vált, leminősítették a magyar ombudsmant a külföldi kollégái, számolt be róla a Magyar Helsinki Bizottság.

A Nemzeti Emberi Jogi Intézményének Világszövetségének döntése értelmében az eddigi „A” kategóriából a „B”-be sorolták át a magyar emberi jogi állami intézményt. A leminősítés azt jelenti, hogy a mi ombudsmanunknak nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, és nem vehet részt aktívan az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában. Most már formálisan is kikerült a komolyan vehető ombudsmanok tekintélyes klubjából.

Az okok között szerepel, hogy Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és hivatala nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, beleértve a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBT+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érő jogsértéseket. Nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot és a bíróságok függetlenségét. Politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

"Az ombudsmannak jó féléve volt arra, hogy függetlenségét demonstrálja a (GANHRI) előtt. Ez sem sikerült, a tűzoltás nem sikerülhetett. Hogy mennyire bántja őt a leminősítést? Nem tudjuk, mert eddig nem tárta a közvélemény elé még magát a tényt sem. Minket viszont magyar állampolgárként és civil jogvédőként is elszomorít a hazai ombudsmani intézmény leminősítése. Ám azt is látni kell, hogy a világszövetség döntése a siralmas, de valóságos helyzet ismeretén alapul. Az utóbbi években a magyar állam maga értékelte le „a nép ügyvédjét”, szűkítette le a polgárok jogvédelmi lehetőségeit"  – közölte a Magyar Helsinki Bizottság.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux