Ugrás a tartalomra
x

A magyar és a lengyel törvényekre reagálva az „LMBTQ szabadság zónája” lett Milánó

A kezdeményezés már több európai nagyvárosban is megvalósult.

Milánó is csatlakozott az úgynevezett „LMBTQ+ szabadságzónákhoz” – az intézkedést még hétfőn, egy nappal a homofóbia, transzfóbia és bifóbia elleni világnap előtt jelentették be. A kezdeményezés már több európai nagyvárosban – köztük Párizsban, Bécsben és Lisszabonban is – megvalósult, válaszul a lengyelországi „LMBTQ-mentes” zónákra.

Michele Albiani városi tanácsnok a Politico szerint Magyarországot is külön kiemelte. Mint mondta, azért érzi szükségesnek az intézkedést, mert Magyarországon és Lengyelországban az LMBTQ-közösség szabadságjogai nincsenek biztosítva, Milánóban viszont igyekeznek olyan projekteket indítani, amivel ezeknek az embereknek a boldogulását segítik. Korábban Helena Dalli, az Európai Unió egyenlőségért felelős biztosa elmondta, a szivárványközösség jogait sértő törvények ellentmondanak az EU alapelveinek.

Lengyelországban 2019 óta közel 100 település csatlakozott az „LMBTQ-mentes” övezetekhez, leginkább az ország délkeleti részében. Ezek jelentősége leginkább szimbolikus, de a helyi szexuális- és nemi kisebbségek helyzetét jelentősen megnehezítik, ráadásul a zónák bevezetésével emberi jogi szervezetek szerint az LMBTQ emberek ellen irányuló fizikai és verbális támadások is gyakoribbá válhatnak.

www.hvg.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux