Ugrás a tartalomra
x

Megdöbbentette az olaszokat az olimpiai bajnok homofób kijelentése

Nagy vihart kavart homofób kijelentésével Sofia Goggia, az olaszok olimpiai bajnok sízője, aki később bocsánatot kért a szerinte félreérthető szavakért.

A lesiklásban a 2018-as phjongcshangi játékokon arany-, míg az idei pekingi olimpián ezüstérmet szerző, vb-ezüsttel és vb-bronzzal is rendelkező 29 éves sportolóval a Corriere della Sera készített interjút.

A beszélgetés során Goggiát megkérdezték, hogy vannak-e homoszexuális sportolók a síelésben, mire azt válaszolta:

"A nők között van néhány. Férfiak között nem hiszem. Azért nekik le kell menniük a Kitzbühel Streifen" – utalt arra, hogy a világ egyik legveszélyesebb és legrettegettebb sípályájához tökösnek kell lenni.

Ivan Scalfarotto, az olasz Belügyminisztérium helyettes államtitkára is megdöbbent a sportoló szavain.

„Döbbenten olvastam, hogy Sofia Goggia szerint egy meleg sportoló nem tudná teljesíteni a lesiklást. Mielőtt ilyeneket mondasz, kedves Sofia, jobb lenne megállni, és kétszer is meggondolni. A gyorsaság előny a versenyen, de a szavakkal nagy probléma lehet."

Vladimir Luxuri olasz aktivista, írónő és politikus is szót kért. A magát transzneműnek valló egykori parlamenti képviselő a Radio Capitalnak azt mondta, igazán megalázóak ezek a gondolatok.

„A heteroszexuális férfiasság mérésének gondolata abszurd. Ha valaki képes dacolni bizonyos magasságokkal, azt szexuális irányultságától függetlenül megteszi. Goggia elképzelése ódivatú, miszerint a melegek egy meredek lejtő előtt visítozva meghátrálnának.”

Goggia nem sokkal később új bejegyzést tett közzé, amelyben ezt írta:

„Egy kidőlő fa nagyobb zajt ad, mint egy növekvő erdő. Elnézést kérek mindazoktól, akik sértve érezték magukat a Corriere-interjúban elhangzott mondat miatt. Természetesen nem akartam diszkriminatív formában kifejezni magam.”

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux