Ugrás a tartalomra
x

Hogyan válassz parfümöt?

Ma húsvét hétfő van,a locsolkodás ideje. Ha már ez a nap az illatokról szól, lássuk,férfiként hogyan érdemes parfümöt választani.

A jól megválasztott, kellemes illat attraktívvá és magabiztossá teszi a férfit

Amennyiben kedvező benyomást szeretnénk kelteni, nem csak az öltözetünkre, a fellépésünkre kell figyelmet fordítanunk, hanem az illatunkra is. Ennek ellenére a férfiak 80 %-a nem használ napi rendszerességgel illatszert. Pedig vonzóbb az a férfi, akit kellemes illat vesz körül. Vizsgálatok kimutatták, hogy ismerkedéskor a férfiaknak a vizuális élmény a fontos, míg a nők többségénél a férfi illata a döntő.

Illat-ábécé

Igazi parfüm
Parfüm olaj koncentráció: 15-25%
Minden parfümök atyja ez, aminek összetétele és arányai a tizenhetedik század óta szinte változatlanok. Tiszta formájú, erőteljes aromával rendelkezik, ezért az érzékeny orrúak inkább kerüljék el ezeket az illatokat, hiszen két fújástól akár napokig is ontja magából az ember az illat-cunamit. Sokkal inkább műértőknek, mint sem átlagos felhasználóknak készül ez a fajta összetétel, amit hosszantartó illata miatt aprócska adagokban árusítják az üzletek. A kis üvegért izmos összegeket kell kicsengetni.

A sikeres vásárlás hat lépésben

Kezdd az alapoknál! Ha még mindig deosprayt használsz, és nem ismered az Eau De Parfum (EDP) és az Eau De Toilette (EDT) közötti különbséget, akkor itt egy rövid kis segítség. A legfontosabb, amit tudnod kell, hogy az EDP magasabb koncentrátumban tartalmaz parfümöt, ezért az illata is sokkal tartósabb.

Eau De Toilette
Parfüm olaj koncentráció: 4-8%
Ez a leggyakoribb illatösszetétel, tehát több mint valószínű, hogy neked is van már saját EDT-d. Ez az illat az arany középút egy átlagos kölni és az erőteljesebb eau de parfum között. Éppen ez a tulajdonsága teszi alkalmassá arra, hogy bármilyen alkalomra viseld, éjjel és nappal egyaránt. Magának a kifejezésnek semmi köze a mellékhelyiséghez, szó szerinti fordításban annyit tesz: „hogy felkészüljünk”. Valójában a francia etikett napi rituáléjára utal, aminek utolsó lépése az illat felhelyezése.

Eau De Parfum
Parfüm olaj koncentráció: 8-15%
Mi tagadás, az eau de parfum koncentráció hagyományosan a női illatokra volt jellemző, de manapság egyre népszerűbb a férfi illatszerek polcain is. Intenzív, koncentrált illatokat rejtő üvegek ezek, amiknek ereje az EDT és a parfüm közé sorolható. Olyan férfiaknak javasoljuk, akik komolyan veszik a parfüm viseletét, és hosszabb időre elkötelezik magukat egy illat mellett.

Eau de Cologne
Parfüm olaj koncentráció: 2-5%
Ez az a cucc, amit két-háromszáz ml-es, gigantikus palackokban árulnak a drogériák. A „kevesebb néha több” bölcselet azonban ebben az esetben nem helytálló. A mennyiség és az illat közötti kapcsolat titka az alkalomban rejlik. Hosszú, forró nyári napokra ajánljuk leginkább, amikor egy könnyű illatot szeret az ember magán viselni. Nem véletlen, hogy ezeknek a termékeknek általában egy citrus és valamilyen gyógynövény az alapja.

- Tudd, hogy mit akarsz! Ha ugyanis tervek nélkül indulsz parfümöt vásárolni, a szép, ugyanakkor olykor rámenős szakeladók hatására előfordulhat, hogy nem olyan illattal távozol, amilyen valójában illik hozzád. Nem mindegy, hogy az évszaknak megfelelően téli vagy éppen nyári illatot akarsz, esetleg nappali vagy éppen éjszakai illatot keresel. Minden esetben gondold át, milyen illatok sorakoznak már a fürdőszobád polcain, ez szintén segítségedre lesz abban, hogy kollekciód változatos és színes legyen.
- Ne szippants túl sok illatot! Tudjuk, hogy ezt egy parfümériában igen nehéz megállni, mégis azt javasoljuk, próbálj uralkodni magadon. Egy ponton túl az összes parfüm illata egyformává válik, a szaglóidegek ugyanis hamar elzsibbadnak. Ha az orrod mégis megadta magát, szagolj bele az ilyen esetekre kihelyezett kávészemekbe, amelyek kitisztítják a szaglójáratokat!
- Készíts egy rövid listát! Nem kell mindent magadra fújni, inkább írj össze három–négy kiszemelt illatot, majd permetezd bőröd különböző pontjaira! Ha lehet, ezek ne essenek túl közel egymáshoz! Soha ne az alapján dönts, hogy a parfüm milyen egy tesztpapíron, az illatok ugyanis reakcióba lépnek a bőrrel, ezért mindenkin másként hatnak. 
- Tégy egy sétát, és hagyd, hogy az illatok kiteljesedjenek! A legtöbb parfümöt a fejillatok alapján veszik; ezek azok az aromák, melyeket orrunk először érzékel, a többi összetevőnek kell egy kis idő, ezért várj néhány percet! Így legalább fogalmad lehet az illat tartósságáról is.
- Ha tetszik az illat, érdemes körbejárnod az üzleteket, hátha belefutsz egy különleges ajánlatba. Tusfürdőt, after shave-et, esetleg balzsamot tartalmazó ajándékcsomagot sokszor alig drágábban is kaphatsz, az egyes üzletek azonos termékei között pedig akár többezres árkülönbség is lehet.

Íme a tíz leggyakoribb illatcsalád:

Vizes illat: Használd az ilyen jellegű parfümöket meleg nyári napokon! Ne félj, ettől még nem lesz olyan illatod, mint egy matróznak.

Aromás illat: Jellemzően olyan összetevőket tartalmaz, mint a zsálya, a rozmaring vagy a levendula.

Citrusos illat: Olasz bergamott, citrom, narancs, mandarin, grapefruit. Ez pusztán néhány alapvető összetevője a citrusos illatoknak, melyek jellemzően frissek, tele vannak energiával. 

Ciprusos illat: A ciprusos illatokhoz használt aromák jellemzően a tölgymoha, valamint a labdanum, ami nem más, mint egy aromás gumi. Az ilyen fás elemekkel gazdagított parfümök fényűzőek, intenzitásuk miatt tökéletesek hivatalos alkalmakra, vagy például egy állásinterjúra. 

Virágos pézsmaillat: Míg a tisztán virágos illatok a női illatok jellemzői, addig a fás és pézsmás jegyekkel kevert virágos illatok már a férfi parfümök kategóriáját erősítik. Jellemzően intenzív illatok, melyek ideálisak télre, estélyekre, bálokra.

Fougere  illat: Az egyik legrégebbi illatanyagcsalád, mely még az 1880-as évekre nyúlik vissza. A francia eredetű illatcsalád leginkább a levendula és a tölgymoha aromáit egyesíti. 

Gourmand illat: Egy gourmand parfüm először talán erős élelmiszeraromának tűnhet, de bízz bennünk, ez egy cseppet sem rontja az esélyeidet a nőknél! Thierry Mugler illata, a Man volt az egyike az első népszerű gourmand illatoknak, amit a karamell és a borsmenta kettősének köszönhetett.

Keleties illat: Ez a kategória egyszerűen azért kapta a nevét, mert a klasszikus összetevői hagyományosan keleten találhatók meg, úgy, mint az egzotikus fák, fűszerek, a dohány vagy az ámbra. Intenzív és erős illatok, melyeket legjobb a munkaórák után viselni.

Fűszeres illat: Ezeket az illatokat az olyan meleg, fűszeres jegyek uralják, mint a fahéj, a bors, a szerecsendió, a szegfűszeg valamint a kakukkfű. Mámorító aromák, legjobb a téli időszakban magadra permetezni őket. 

Fás illat: A szantálfától a cédrusig széles skálán alkalmaznak fűszeres aromákat a férfiparfümök összetevőjeként. A téli gardrób tökéletes kiegészítője.

Választás előtt

Felettébb visszatetsző amikor egy férfi elhalad melletünk és az illatát még sokáig érezzük utána. Ennek elkerülése érdekében megosztunk néhány tanácsot.

-Mindig a tiszta, száraz bőrünkre vigyük fel az illatot, és ne a ruhánkra.

-Ne dörzsöljük a bőrünkre, az gyengíti az illatot.

-Testünk legmelegebb pontjaira tegyük: arc, nyak, vállak, csukló, alkar, könyök belső oldala. (kettőt, hármat válasszunk ki)

-Első használatkor legyünk óvatosak, csak egyszer permetezzük be magunkat.

-Itt igazán érvényes a ,,A kevesebb több” szabály.

Egységes illat egyszerre

Az egyszerre használt kozmetikumok illata legyen azonos vagy egymással harmonizáló. A legdominánsabb illat mindig a parfüm (EDT) és esetlegesen az arcvíz illata. A többi kozmetikum illatát illik ehhez illeszteni. A tusfürdő, a szappan, a sampon és az izzadásgátló illata legyen tehát diszkrét, azonos vagy legyen harmóniába a többivel.
 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux