Ugrás a tartalomra
x

Nem jogsértő érvénytelen szavazásra buzdítani

A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság ezzel ellentétes határozatát.

A Kúria szerint nem jogsértő, hogy civilek érvénytelen voksolásra buzdítottak a gyermekvédelminek nevezett népszavazáson – írja az MTI. A bíróság szerint a kampány a véleménynyilvánításhoz fűződő alapjog része, ezért megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amellyel több szervezetet megbírságolt.

Az NVB korábban arra jutott, hogy azért nem lehet érvénytelen szavazásra buzdítani, mert "az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot."

A testület szerint a megbírágolt civilek megsértették a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét.

A Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét a Kúria szerdán érdemi vizsgálat nélkül elutasította, mert a szervezet nem adott elő érdemi érvelést, miért tartja jogsértőnek az NVB határozatát. Pénteken
ugyanakkor érdemben bírálta el az Amnesty International Magyarország, valamint a 15 civil szervezet felülvizsgálati kérelmeit.

A Kúria arra jutott, a civil szervezetek a véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat gyakorolták, a részvétel a népszavazáson a választók számára nem kötelezettség, hanem alapjog, amellyel akár úgy is  élhetnek, hogy a népszavazáson nem vesznek részt, részt vesznek és szavaznak érvényes vagy érvénytelen szavazattal.

"Érvénytelen szavazat leadása nem valósít meg jogsértést, kifejezi a választópolgár azon akaratát, hogy a feltett kérdésekkel kapcsolatban ily módon az érdemi döntéstől tartózkodik."

A Kúria szerint bár az érvénytelen szavazásra való felhívás ellentétes lehetne a népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával, de a szólásszabadság, a közügyeket érintő véleménynyilvánítás különös védelmet érdemel, korlátozása csak alkotmányos, törvényes okból lehetséges.

A bíróság közölte: nincs olyan jogszabály, amely az érvénytelen szavazat kampányüzenetét tiltaná. A Kúria ezért az NVB határozatait megváltoztatta és a kifogásokat elutasította; a bíróság határozatai jogerősek.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux