Ugrás a tartalomra
x

Nem engednék be a szivárványos zászlókat a katari labdarúgó-világbajnokságra

November 21-én veszi kezdetét a labdarúgó-világbajnokság Katarban. Még több, mint fél év van hátra az esemény kezdetéig, de már most vita alakult ki a rendező országgal kapcsolatban.

Katar egy közel-keleti ország, ahol az iszlám az uralkodó vallás, éppen ezért – a saría törvény értelmében – a homoszexualitás nemcsak nem elfogadott, de büntetendő is.

Novemberben az egész világ szeme Kataron lesz, ahol sok nyugati ország is részt vesz a labdarúgó-világbajnokságon.

Bár ahogy a FIFA, az UEFA is azt hirdeti, hogy a foci politikától mentes, a szivárványos zászlók rendre előkerülnek a lelátókon. (Különösen, ha egy, az LMBT+ kérdésben konzervatív nemzet válogatottja játszik.)

Mivel a muszlimok köztudottan kevésbé toleránsak a vallásgyalázással szemben mint a keresztények, felmerült a kérdés: mi lesz a szivárványos zászlók sorsa Katarban. Kezdetben úgy tűnt, az arabok hajlandók elfogadni azok jelenlétét a stadionban, mostanra azonban már találtak indokot betiltásukra.

Április 1-jén a BFMTV azt írta, a biztonsági felügyelettel megbízott vezető tisztviselő közbiztonsági okokra hivatkozva betiltaná a zászlók használatát a lelátókon. Az intézkedéssel a „szurkolókat védenék” az esetleges homofób támadásokkal szemben.

A szervezők korábban azt mondták, az LMBT+ személyeknek nincs félnivalójuk Dohában. Ennek ellenére egyre többen ellenzik, hogy a világbajnokságot Katarban rendezzék meg.

A biztonsági felügyelet közleménye szerint a világbajnokságon nincs helye politikai véleménynyilvánításnak.

Ha valaki nyíltan állást szeretne foglalni az LMBTQ+ kérdésben, tegye egy olyan országban, ahol a társadalom azt elfogadja.

A meghozott intézkedések mögött nem húzódik meg semmiféle diszkrimináció – áll a nyilatkozatban.

 

vasarnap.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux