Ugrás a tartalomra
x

Sok érvénytelen szavazat várható, igennel viszont alig valaki voksol majd a népszavazáson

A négy népszavazási kérdésből egy olyan van, ahol az ellenzékiek véleménye kicsit eltér a kormánypárti szavazókétól – már azok között, akik egyáltalán részt akarnak venni a referendumon.

A választás hetében újabb levelet kaptak a Kormányzati Tájékoztatási Központtól azok, akik korábban a koronavírus elleni védőoltásra regisztráltak. Az így megszerzett email-címeket a kormányzat nem először használja propagandacélokra, most azonban két bekezdés alatt jutott el az Ukrajnában zajló háborútól a gyermekek szexuális nevelésének jogáig. Ahogy azonban a 24.hu megbízásából a Závecz Research által készített közvélemény-kutatásból kiderül, az ily módon is reklámozott, gyermekvédelminek nevezett népszavazás (amely 7 milliárd forinttal drágítja meg az április 3-ai választás lebonyolítását) meglehetősen feleslegesnek tűnik. Azok ugyanis, akik ki akarják tölteni a szavazólapot, a pártszimpátiájuktól függetlenül nagyon hasonlóan gondolkodnak a témáról. Különbségek csak egy kérdésnél figyelhetők meg.

A választási részvételüket ígérők 12 százaléka egyetlen kérdésre sem válaszol majd, ők tehát biztosan érvénytelenül szavaznak. Kérdésenként további 4-4 százalék mondta ezt a felmérésben, 6-7 százalék pedig még nem tudja, hogyan szavazzon.

A válaszadók 69 százaléka mondta azt, nem támogatná, ha kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartanának. Ez az egyetlen olyan kérdés, amelyre nagyobb számban érkezhetnek igenlő válaszok: 8 százalék felelt így, azaz nincs ellene a szexuális irányultságok iskolai bemutatásának.

Az ellenzéki szavazók között 15 százalék a megengedők aránya, 46 százalékuk viszont a kormány által sugallt álláspont (azaz a nem) mellett van.

A hatpártö összefogás támogatóinak 27 százaléka egyáltalán nem válaszol majd a népszavazás kérdéseire, további 8-10 százalék pedig bizonyos kérdésekre nem akar felelni, vagyis szavaz várhatóan érvénytelenül.

A második kérdésre, miszerint támogatja-e, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek, a válaszadók 77 százaléka mondott nemet, és mindössze 1 százalék igent. Sajátos, hogy

miközben a kormányoldalon az ellenzéket bélyegzik a genderideológia szekértolójának, az ezerfős reprezentatív felmérésben részt vevő ellenzéki szavazók között egyetlen egy sem akadt, aki támogatná a nemi átalakító kezelések népszerűsítését a kiskorúak között.

59 százalék pedig nemmel szavaz majd.

Az utolsó kérdésben arról érdeklődnek a választóknál, támogatják-e azt, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg. Az előző kérdésekhez hasonlóan itt is 77 százalék volt a nem válaszok aránya, és mindössze 1 százalék felelt igennel. Ahogy az összes kérdésnél, ennél is a 40-59 év közöttiek a leginkább elutasítók, ami alighanem összefügg azzal, hogy a Závecz Research lapunk számára készült kutatása alapján általában is ebben az életkori csoportban a leginkább fogékonyak az emberek a Fidesz üzeneteire.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux