Ugrás a tartalomra
x

Jogerősen is megsemmisítette a bíróság a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv miatt kiszabott büntetést

Tavaly júliusban számoltunk be róla, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda család! című mesekönyv egyik forgalmazóját, a Lírát. Akkor Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott törvénysértéssel vádolta meg a forgalmazót, amiért az szerinte nem jelölte meg egyértelműen, hogy a mesekönyv „a normálistól eltérő” családokat jelenít meg.

A cég a bírósághoz fordult, a Budapest Környéki Törvényszék pedig kimondta: a büntetés jogtalan volt. A kormányhivatal felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, az rtl.hu azonban most megírta, hogy ezt a Kúria februárban elutasította. Így jogerős: a kormányhivatal büntetése jogtalan volt. A mesekönyvet kiadó Szivárványcsaládokért Alapítvány így kommentálta a döntést: 

"Nagyon-nagyon örülünk a jogerős ítéletnek. A #családazcsalád, majd az #ugyanaz kampányunk elindítása óta sokat beszéltünk arról: a szivárványcsaládok teljesen normális, hétköznapi családok. Ugyanúgy szeretjük a gyerekeinket, ugyanúgy meg kell főzni a kakaót reggel, ugyanúgy átöleljük, ha beteg, és ugyanúgy elszorul a torkunk, ha először áll ki verset mondani az iskolai ünnepségen. Nagyon örülünk annak, hogy két bíróság is kimondta: Magyarországon nincs helye büntetésnek azért, ha egy mesekönyvben olyan kisgyerekes családok szerepelnek, amelyekből többezer él hazánkban."

Az rtl.hu megszólaltatta Nyáry Krisztiánt, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatóját is:

"Erre az ítéletre számítottunk, hiszen semmilyen fogyasztóvédelmi jogszabályt nem sértettünk meg a Micsoda család! című könyv árusításával. Más kérdés, hogy csak egy hozzánk hasonló tőkeerős cég tudja megtenni, hogy kifizeti a büntetést, és utána pert indít a hatósági döntés ellen. Egy kis könyvesboltnak ehhez nem lett volna elég erőforrása." – mondta.

 

24.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux