Ugrás a tartalomra
x

Heteroszexuális kapcsolatban fertőzőképesebb lehet a HIV, mint homoszexuálisban

A PLOS Pathogens szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a HIV-1 virulensebb, vagyis fertőzőképesebb a pénisz-hüvelyi érintkezés esetén, mint az anális szexuális aktus esetében – írja az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. Az Indiai Tudományos Intézet kutatói ezt az úgynevezett palacknyak-hatással magyarázzák, ami a virológiában azt jelenti, hogy

a vírustörzsek közül az evolúciósan sikeresebbekre nagyobb szelekciós nyomás hárul,

így a problémásabb törzsek kerülhetnek túlsúlyba. A súlyosabb betegséget okozó és jobb túlélőképességű patogének általában virulensebbek. A fertőzés korai szakaszában a helper T-sejtek számának csökkenése szintén virulensebb törzsekhez kapcsolódik. Azt azonban eddig még nem vizsgálta senki, hogy ezek a változások hogyan jelennek meg a különböző kockázati csoportokban.

Ahhoz, hogy a szakértők megértsék a férfi-férfi és a férfi-nő nemi kapcsolat közötti különbséget a HIV virulanciája szempontjából, korábbi adatbázisokat vizsgáltak át újra, és megnézték a T-sejtek számát az alanyokban. A kutatók több mint 25 országból 340 000 fertőzött személy adatait tudtak összegyűjteni különböző etnikumokból.

A kutatók azt találták, hogy a pénisz-vagina átvitel esetében alacsonyabb a T-sejtek száma, mint az anális átvitelnél, ezért megállapítható, hogy nagyobb a szelekciós nyomás, és ez virulensebb törzseket eredményez. Fontos azonban megjegyezni: a tanulmányt korlátozta, hogy populációs szintű adatkészletekre támaszkodott, amelyek nem tudták figyelembe venni azokat a konkrét viselkedéseket, amelyek növelték vagy csökkentették a fertőzés kockázatát. További vizsgálatok szükségesek az egyéni szintű átviteli és fertőzési adatok elemzéséhez.

A kutatók szerint az átviteli szűk keresztmetszetek várhatóan előmozdítják a HIV-1 evolúcióját és befolyásolják a megelőzési stratégiák kialakítását. A palacknyak-hatást az átvitel módja is befolyásolja. Mivel a különböző kockázati csoportok különböző domináns átviteli módokkal járnak, lehetséges, hogy a palacknyak-hatás által közvetlenül érintett HIV-1 törzsek eltérően fejlődhetnek a különböző csoportokban. Ezek az eredmények hatással vannak a HIV-1 patogenezisének, evolúciójának és epidemiológiájának megértésére.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux