Ugrás a tartalomra
x

Mi az a mikropénisz, és milyen vele a szex?

Viszonylag kevés férfi él a világon mikropénisszel, amely a közvélekedéssel ellentétben nem egyelő a kis méretű szerszámmal. Máig sok félreértés él a köztudatban azzal kapcsolatosan, hogy valójában mi minősül mikropénisznek. Az átlagos péniszméret erekciós állapotban 14-15,7 cm hosszú.

A pénisz növekedését a születés előtt, a gyermekkor és a pubertás alatt elsősorban a tesztoszteron befolyásolja, kisebb mértékben pedig a növekedési hormon.

A mikropénisz abnormálisan kis méretű péniszt jelent. Dr. Jamin Brahmbhatt urológus szerint általában a 9 centiméternél kisebb erektált hímvesszőt sorolják ebbe a kategóriába. A problémát egyébként már újszülöttkorban diagnosztizálni lehet, ez ugyanis nem olyan állapot, ami csak idővel alakulna ki, tette hozzá a szakember. "Egy kisbaba hímvesszőjének mérete körülbelül 2,5 centiméter. Ha ennél kisebb pénisszel jön a világra, akkor mikropéniszről beszélhetünk" - egészítette ki Dr. Brahmbhatt magyarázatát Dr. Audrey Rhee urológus. 

Dr. Arash Akhavein urológus a mikropénisz kialakulását magyarázó okokról szólva elmondta: általában valamilyen hormonális elváltozás következménye, amely az érintetteknél már magzati korban jelentkezik. "A hormonális egyensúly felborulása miatt a tesztoszteron hormon szintje nem emelkedik meg akkor, amikor kellene, így a pénisz mérete sem nő" - részletezte Dr. Akhavein, aki azzal folytatta: mikropénisze 10 ezer fiú gyermekből átlagosan 1-nek van. 

A kezelési lehetőségekkel kapcsolatban Dr. Rhee elárulta, ha egy újszülöttnél élete első három hónapjában tesztoszteronpótlást végeznek, a pénisz megnőhet. Sőt: tapasztalatai alapján a tesztoszteronkezelés később is hatékony lehet, de csak akkor, ha a pubertáskor előtt befejezik. A pénisznagyobbító (falloszplasztikai) műtét is opció, amely beavatkozás során más testrészek szöveteit használják fel, hogy új hímtagot hozzanak létre. 

Nincs ok az aggodalomra, ha kreatívak vagyunk

A mikropénisz funkcióját tekintve legtöbbször jól működik, és vizelési problémákat sem okoz, a szexuális élet bizonyos tekintetben azonban igencsak nehezített tereppé válik ilyen adottságokkal. Az érintett ugyan képeserekcióra, tud maszturbálni, orgazmusa is lehet, de az aktus során már megküzdhet azzal, hogy bevezesse az abnormálisan kicsi hímtagot a hüvelybe, majd pedig fenntartsa a közösülést. Nem véletlen tehát, hogy a mikropénisz óriási lelki terhet jelenthet az érintetteknek: férfiasságuk megkérdőjeleződése miatt sokan önbizalomhiánnyal küzdenek, frusztráltak, szoronganak, emiatt (szexuális) kapcsolatot is nehezen alakítanak ki, félve a partner reakciójától.

Dr. Michael Reitano szexuálpszichológus azonban úgy vélekedik, nincs ok az aggodalomra, a mikropénisszel élő férfiak - és partnerük - számára sem elérhetetlen az örömökkel teli, kiegyensúlyozott szexuális élet. Mint kiemelte: a hímvessző mérete az egyik legkevésbé jelentős szempont, ha arról van szó, képesek vagyunk-e élvezni az együttlétet. Kait Scalisi szextanácsadó ezzel összefüggésben azt javasolja: azokra a dolgokra összpontosítsunk, amelyekre képesek vagyunk, és ne azokra, amelyek nehézséget okoznak. "Ne féljünk igénybe venni az ujjainkat, a szánkat és persze különféle szexjátékokat" - így a szakértő, aki leszögezte, a szexpózok tekintetében is lehetünk bátrak, kísérletezőek. "A kutyapóz például beválhat, annál ugyanis a méretes pénisz inkább hátrányt jelent" - tanácsolja.

"Méghogy ront a szexen, ha a férfi mikropénisszel rendelkezik! Ellenkezőleg!"

Nagyjából így foglalhatjuk össze Elizabeth McGrath San Franciscó-i terapeuta véleményét a témában. És most következzenek a részletek.

A szakember szerint ez a mérethiányosság éppen hogy előnyére válhat a kapcsolatoknak, leginkább azért, mert változatosságot hozhat a szexbe. McGrath úgy véli, hogy az állandóan előtérbe helyezett „hagyományos” szex, a behatolás helyett rengeteg más taktikát alkalmazhatunk, és lehetőségek tárának bővítésével színesíthetjük szexuális életünket. Olyanokra gondol, hogy főszerepet kaphat az előjáték, csakúgy, mint az orális megoldások, szexuális kellékek sorát próbálhatjuk ki, amelyek mind-mind változatosabbá teszik az együttléteket.

Elizabeth McGrath elmondása szerint praxisa során leggyakrabban azt szeretné megértetni ügyfeleivel, hogy nem létezik olyan, hogy átlagos vagy hagyományos szex, ezért nem kell és nem is lehet semmilyen sémához, megszokáshoz ragaszkodni.

McGrath úgy gondolja, egy mikropénisszel rendelkező férfi semmiben nem különbözik egy hagyományos méretű partnertől, hiszen a szexuális kapcsolat célja ebben az esetben is pontosan ugyanaz, mint máskor: megtalálni, hogy mivel, hogyan okozhatnak egymásnak örömöt.

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux