Ugrás a tartalomra
x

Bátyja gyilkolhatta meg a transznemű kurd nőt, akinek bujkálnia kellett az őt halálosan megfenyegető családja elől

A 23 éves nő már kamaszkora óta egyedül élt, mivel a családja kitagadta, és folyton költöznie kellett, hogy ne találjanak rá.

Többször is halálosan megfenyegették, ezért bujkálnia kellett a családja elől annak a transznemű kurd nőnek, akit február elején lőttek agyon az iraki Kurdisztánban - írja a Guardian.

Doski Azad holttestét Dahúk városának közelében, egy árokban találták meg. Kezei meg voltak kötözve, és két lőtt sebet találtak rajta. A rendőrség a nő Németországban élő bátyját gyanúsítja a gyilkossággal, elfogatóparancsot adtak ki ellene.
Barátai szerint Azad már kamaszkora óta a saját lábán élt, miután a családja kitagadta őt. A transznemű nő sminkesként dolgozott Dahúkban, de gyakran költözött, nehogy a rokonai rátaláljanak. Ugyanis bár már régóta nem élt velük, a családtagok azzal fenyegették, hogy meg fogják ölni, ha egyszer egyedül találják valahol.

Egy barát elmondása szerint már korábban is volt példa arra, hogy Azad azt mondta neki, a bátyja végezni akar vele, ezért elment a rendőrségre.
A rendőrség szerint becsületgyilkosság történt, mivel a családja nem tudta elfogadni, hogy Azad transznemű. A húgát agyonlövő férfi feltehetően csak ebből a célból utazott Dahúkba, majd rögtön utána vissza is ment Németországba. A rendőrök igyekeznek minél hamarabb előkeríteni.

Tavaly is volt példa egy hasonló gyilkosságra, akkor szintén egy transznemű nőt öltek meg a családtagjai. Yeksani emberi jogi csoport szerint egyre több LMBTQ-közösséghez tartozó ember esik gyűlöletbűncselekmény áldozatául Kurdisztánban, ahol komolyan megbélyegzik azokat, akik nyíltan vállalják önmagukat. Az ilyen szintű szabadság ugyanis már jelentős kockázatnak számít ott, ezt Doski esete is jól mutatja.
A becsületgyilkosságok nagyon gyakoriak, a családtagok pedig még annyira sem tisztelik a megölt szerettüket, hogy tisztességesen eltemessék őket. Több száz névtelen, csupán számokkal megkülönböztetett sír van a temetőkben - mondta el a jogvédő csoport vezetője.

Rasha Younes, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet kutatója rámutatott arra, hogy az iraki törvények nem nyújtanak védelmet az LMBTQ-emberek számára, és ha valakiről megtudják, hogy ebbe a közösségbe tartozik, akkor gyakorlatilag büntetlenül tönkretehetik az életét és meg is ölhetik.

„Tragikus és elszomorító, hogy valakinek ekkora árat kell fizetnie azért, mert önmaga” – mondta Amed Sherwan kurd aktivista.

www.szeretlekmagyarorszag.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux