Ugrás a tartalomra
x

4 jel, hogy túl alacsony a tesztoszteronszint

A tesztoszteront ferfi nemi hormonként ismerik, ám valójában a nőknél is termelődik egy bizonyos mennyiségben. Férfiaknál elsősorban a herék termelik, és befolyásolja többek között a megjelenést, a szexuális fejlődést, serkenti a spermiumok termelését, valamint hatást gyakorol a nemi vágyra, vagyis a libidóra. Mindezeken kívül az izom-és csonttömeg építésében is fontos szerepet játszik.A tesztoszteron termelése a kor előrehaladtával csökken, a legmagasabb szintjét serdülőkorban és fiatal felnőttkorban éri el. A hormon normál tartománya 300-1000 ng/dl.

A tesztoszteron hatása az izmokra, testzsírra, és a csontokra:

A tesztoszteron hozzájárul az izomépítéshez, épp ezért látható, hogy a férfiak, akikben magasabb a szintje, alapvetően is nagyobb izomtömeggel rendelkeznek, mint a nők és könnyebben is fejlesztik az izomzatukat. Teszik mindezt úgy, hogy a testzsír mennyisége nem feltétlenül növekszik, mert a tesztoszteron a testzsírt is alacsonyabban tartja. Mindemellett növeli a csontsűrűséget, így az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak hajlamosabbak a csonttörésekre.

Hatása a bőrre és a hajra:

A tesztoszteron növeli a faggyú képződést és irányítja a hajnövekedést, valamint a haj/szőrhullást is a test bizonyos területein, ez mindkét nem esetében megállja a helyét.

Hatása a szexualitásra és a szaporító rendszerre:

A herékben történő sperma termelésében a tesztoszteron alapvető szerepet tölt be. Mind a túl kevés, mind a túl sok tesztoszteron okozhat alacsony spermaszámot. Az androgének fontos szerepet játszanak a petefészek tüszőfejlődésében és az ösztrogén termelésben. A magasabb tesztoszteronszint magasabb szexuális étvágyat eredményez.

Mi okozhat alacsony tesztoszteronszintet?

Alacsony tesztoszteronszintet több minden is okozhat, pl.:

- cukorbetegség
- hipofízis zavara
- mellékvese enzimzavar
- kemoterápia
- szteroidok
- gyógyszerek mellékhatása
- metabolikus szindróma
- stressz
- idősebb kor

A férfiak egyik nagy mumusa a tesztoszteron szintjének csökkenése. Ezzel ugyanis nem csak a kinézetük, hanem az önértékelésük, a férfiasságukba vetett hitük is meginoghat.
A hormon szintjének csökkenésére több dolog is utalhat, de ha meg is vannak a tünetek, a helyreállítás akkor sem olyan nehéz. 

Férfi mellek

A férfi mellkas akkor igazán szép, ha izmos. Ez azonban tesztoszteron hiányában nem valósulhat meg, hiszen ez a hormon szerepet játszik az izomtömeg növelésében és megtartásában is. Ha pedig szintje túlságosan alacsony, akkor más hormonok szintje megnőhet. Az ösztrogén-tesztoszteron szint borulása okozza azt, hogy ilyenkor a férfiak mellei nőiesedni kezdenek.

Figyelem! A mell növekedését a férfiak esetében más probléma is okozhatja, például a prolaktin szint emelkedése, és sajnos komolyabb betegség is állhat a hátterében.

Izomvesztés

Ahogyan azt fentebb is írtuk, az izomvesztés az egyik tünete lehet a tesztoszteron-szint csökkenésének. Azonban, ha arra gondolnánk, hogy ezek szerint az alacsony tesztoszteron szint gyenge férfit eredményez, akkor nagyot tévednénk! Több kutatás is igazolta, hogy az alacsony tesztoszteron szint ugyan valóban jelentősen képes csökkenteni az izomtömeget, de érdekes módon ezzel az erőnlét nem csökken, és izomfunkció-vesztéssel sem jár.

A testzsír aránya azonban megugrik, sajnos sok esetben drasztikusan is. Ez pedig különösen nagy gond, tekintve, hogy a zsír bizony ösztrogén termelő egységként üzemel a szervezetben, vagyis ilyen formán elősegíti az ösztrogéndominancia kialakulását, mely csak tovább ront a helyzeten.

Hajhullás

A tesztoszteron felelős a másodlagos nemi jellegek megjelenéséért is, ez pedig a testszőrt és a hajkoronát is magában foglalja. Ha pedig a tesztoszteron szintje túlságosan alacsony, az bizony jelentős mennyiségű hajhullással is együtt járhat, és a kopaszodás egyébként is érzékeny téma a férfiak körében!

Intim együttlétek hiánya

Elérkeztünk az erősebbik nem talán egyik legfontosabb kérdéséhez: igen, az alacsony tesztoszteron szint a szexre is kihat. Egyrészt kémiai folyamatok útján összefüggésbe hozható a merevedési zavarokkal is, de ennél is rosszabb, hogy a libidót is megöli. Az alacsony tesztoszteron szint mellett a férfi szexuális étvágya is elillan, vagy jelentősen csökken. Ez furcsa lehet a partnernek is, és mivel a férfiak sajnos hajlamosak magukat erősen meghatározni a szexen keresztül, így súlyos önértékelési problémákkal is szembesülhetnek.

Erre pedig rátesz egy lapáttal még itt is a tesztoszteron, mivel a férfiak hangulatát is befolyásolja, hiányában a depresszió kialakulására is lényegesen nagyobb az esély. 

Hogyan lehet növelni a tesztoszteron szintet?

A tesztoszteron pótolható szintetikus készítmények útján, de a hormonpótlásnak mindig megvannak a maga veszélyei. A tesztoszteron szintjének csökkenését egyszerűbb megakadályozni, mint kezelni – de ez igaz szinte minden betegség vagy probléma esetében.

A tesztoszteron termelése a megfelelő tápanyag ellátottságon múlik. Ha az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett is jelentkezik, akkor sem kell megijedni, csupán arról van szó, hogy mi is azok közé az emberek közé tartozunk, akik valamilyen tápanyaghiányos állapottal küszködnek. És vagyunk egy kevesen, hiszen a világon minden negyedik (!) embert érint ez a probléma.

A tápanyaghiányból adódó tesztoszteronszint romlás helyrehozatala férfivitaminnal történhet, amiben a tápanyagok szerves kötéssel vannak jelen (-citrátok és -glükonátok pl.: cink-citrát, vas-glükonát), valamint megfelelően komplex, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Az anyagokat ugyanis nem elég bevinni, azok hasznosulásáról is gondoskodni kell!

6 természetes módszer a tesztoszteronszint fokozásáért

1. Fogyassz elég D-vitamint

A D-vitamin raktárak növelése fokozza a tesztoszteronszintet és javítja az ezzel összefüggésben lévő jellemzőket, mint a sperma minősége. Más tanulmány pedig összefüggést talált a D-vitamin hiány és az alacsony tesztoszteronszint között.

2. Fogyassz cink kiegészítőt 

A kutatások azt mutatták, hogy a megfelelő kiegészítés növeli a tesztoszteronszintet. A tanulmányban azok esetén, akik napi 30 mg cinket kaptak, kimutatható volt a szabad tesztoszteron szint növekedés.

3. Egyél mindennap szőlőt

A szőlőben sok vitamin van, ami hozzájárul az általános egészséghez. Ugyanakkor a tesztoszteronszintet is növelheti, mert a szőlő héja resveratrolt tartalmaz, ami a sperma egészségéért felel. Kínai kutatók azt találták, hogy 5-10 g szőlőhéj javítja a sperma mozgékonyságát és növeli a tesztoszteronszintet.

4. Igyál gránátalma levet

Egy 2012-es,14 napon át tartó tanulmány szerint a gránátalma növeli a tesztoszteronszintet mind nőkben, mind férfiakban.

5. Csökkentsd a stresszhormont fokhagymával

A fokhagyma egyik hatóanyaga csökkenti a kortizol nevű stresszhormon szintjét. A kortizol pedig verseng a tesztoszteronnal az izomsejten belül. Ami azt jelenti, hogy minél alacsonyabb a kortizol szinted, annál magasabb a tesztoszteron.

6. Fogyassz keresztesvirágú zöldségeket

Az egyik legjobb módja az ösztrogén blokkolásának (női nemi hormon) a keresztesvirágúak fogyasztása, mint a brokkoli, karfiol, káposzta, kel stb. Az ösztrogén blokkolása javítja a tesztoszteron arányát a szervezetben.

Nem lehet azonnal pótolni a tesztoszteront

Fontos kiemelni, hogy egy tápanyaghiányos állapot, egy hormoneltolódás vagy igazából szinte bármilyen más probléma helyreállítása nem megy varázsütésre. Sokszor hónapok is eltelhetnek, mire a szervezet olyan készletek halmoz fel, amiből minden funkciót - például a tesztoszteron termelését - megfelelő szintre állít be. Vagyis hiába kezdünk egészségesen élni, és mellette vitaminkészítményt is szedni, az eredményre akkor is várni kell egy keveset.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux