Ugrás a tartalomra
x

Üres asztalok és szivárványszínű gyertyák jelzik, hogy az éttermekből hiányoznak a Valentin-napot ünneplő LMBTQ-párok

„Ági és Kata inkább bezárkózva ünneplik a Valentin-napot. Ma Magyarországon több ezer olyan szerelmespár van, akik nem mernek beülni egy étterembe, megfogni egymás kezét vagy csókot adni egymásnak nyilvános helyen. Ez az asztal ma értük üres, mi szívesen láttuk volna őket vendégül.”

Üres asztalok az éttermekben, rajtuk szivárványszínű gyertyák és egy ilyen szövegű tábla jelzi, hogy innen egy Valentin-napot ünneplő LMTBQ-pár hiányzik. Így hívja fel február 14-én a Budapest Pride és a Háttér Társaság a figyelmet arra, hogy ma több ezer olyan pár él Magyarországon, akik nem merik nyilvánosan ünnepelni a Valentin-napot, és inkább otthon maradnak, mert félnek az atrocitásoktól.

A kezdeményezéshez harmincöt étterem csatlakozott az országban, ezek hétfő este harminc-hatvan percig szabadon hagynak egy-egy megterített asztalt.

„Reményt ad nekünk, hogy ennyi étterem csatlakozott az akcióhoz. Az a célunk, hogy mozgalom legyen a hasonló megmozdulásokból, és eljussunk odáig, hogy az LMBTQI-közösség tagjai is ugyanazt a szabadságot élvezhessék az év minden napján, mint a többségi társadalom tagjai” – mondta a kezdeményezésről Radványi Viktória, a Budapest Pride szervezője.

A Háttér Társaság ügyvivője, Dudits Luca szerint pedig „hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen mindennapos hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az LMBTQI-emberek. Sokaknak nem magától értetődő, hogy megfogják a párjuk kezét, hiszen kinézik őket, vagy beszólásokat szenvednek el. Egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol mindenki szabadon és biztonságban sétálhat a parkban vagy ülhet be vacsorázni a párjával”.

Közös közleményükben azt írták, a Háttér Társasághoz huszonöt százalékkal több azonos nemű pár fordult segítségért 2021-ben kirekesztés miatt, mint egy évvel korábban. Mint írják, 2019-ben az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége csinált egy kutatást az LMBQI-közösségben, és a megkérdezett magyarok 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindig vagy gyakran kerüli, hogy kézen fogva mutatkozzon azonos nemű párjával, mert tart a bántalmazástól vagy fenyegetéstől. 25 százalékuk pedig azt mondta, az elmúlt évben éttermekben is tapasztalt diszkriminációt.

Tavaly a kormány a melegellenessé eltérített pedofiltörvényben tiltotta meg a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás népszerűsítését és bemutatását, még az ilyet tartalmazó reklámokat is. A javaslat bírálói szerint a homoszexualitás és a nemváltás népszerűsítésének tiltása és a pedofíliával összemosása súlyosan megbélyegzi az LMBTQ-embereket, továbbá lelki sérüléseket okozhat a kamaszok körében, ha a másság létezéséről és elfogadásáról nem lehet nyíltan beszélni az iskolai felvilágosításon. Itt írtunk bővebben arról, hogy a módosító javaslatok hogyan érintik az LMBTQ-embereket.

A kormány „gyerekvédelmi” népszavazást is tart az országgyűlési választás napján, abban olyan kérdéssekkel, mint például: „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”, vagy pedig „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?” Több magyarországi civil szervezet is érvénytelen szavazásra biztatott mindenkit.

www.telex.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux