Ugrás a tartalomra
x

38 másodpercet vert társaira a transznemű úszó, ezért változtattak a szabályokon

Az Egyesült Államok Úszószövetsége felülvizsgálta és módosította a transznemű sportolók alkalmasságára vonatkozó szabályzatot, miután a Pennsylvaniai Egyetem úszónője, Lia Thomas a nemváltása óta toronymagasan nyerte a versenyeket, decemberben például 38 másodpercet (!) vert a második helyezettre 1500 gyorson.
Az új szabályok szerint egy háromfős orvosi testület dönti majd el, hogy a sportoló korábbi, férfiként megélt fizikai fejlődése tisztességtelen előnyhöz juttatja-e a transznemű úszókat. A versenyek előtt 36 hónapig tesztoszterontesztet is végeznek, írta a BBC.

Az új szabályzatot kedden tették közzé, és azonnal hatályba is léptették.

Az új irányelvek meghozatala a Pennsylvaniai Egyetem úszójával, Lia Thomasszal kapcsolatos viták közepette történt: a sportoló 2019 tavaszán kezdte el a hormonkezelést, de olyan előnyöket élvezett, hogy könnyedén megdöntötte egyetemi úszócsapatának rekordjait.

Kedden Thomas csapattársai közleményt adtak ki, amelyben a támogatásukról biztosították.

"Értékeljük őt emberként, csapattársként és barátként" – mondták, visszautasítva a sajtónak tett korábbi névtelen és bíráló kijelentéseket.

A sportoló eddig mindössze egy interjút adott, akkor a SwimSwam podcastnak úgy fogalmazott, inkább nem foglalkozik a kialakult helyzettel, mert nem érezné egészségesnek, ha elolvasná az ezzel kapcsolatos cikkeket.

Ugyanakkor az egyik névtelen szülő a közelmúltban azt mondta a Washington Postnak: "A csapattársak keményen edzenek, de tudják, hogy nem tudják legyőzni Liát."

A múlt hónapban a szülők küldtek levelet az amerikai egyetemi sportéletet felügyelő NCAA (National Collegiate Athletic Association) vezetőinek, amelyben azt követelték, hogy változtassák meg a transznemű úszókra vonatkozó szabályokat.

Az előzményekről itt olvashattok.

 

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux