Ugrás a tartalomra
x

A tetoválás

Sokak számára a tetoválás nem csupán divat, egyre többen vannak akik azért tetováltatják magukat, mert így akarják kifejezni, megvalósítani önmagukat. Minden egyes tetoválás egyfajta üzenet a külvilágnak, de a viselője számára is fontos mondanivalót hordoz.

Bármilyen hihetetlen,az első tetoválást valószínűleg Ötzi viselte, az Andokban talált férfimúmia,akinek a korát kb 5000 évesre becsülik. Bőre párhuzamos, és keresztre emlékeztető rajzolatokkal volt díszítve.

A tetoválás szó eredete a tatau polinéziai szóra nyúlik vissza. A szó Tahitiből terjedt el világszerte, első ízben Joseph Banks természettudós jegyezte fel 1769-ben, Cook hajóján, az Endeavour-on.A Cookot követő utak tengerészei terjesztették el mind a szó használatát, mind magát a tetoválást is Európában.

Cook tengerészei ilyen maori tetoválással találkoztak

Egyiptomi agyagfigurákon látható pontsoros dísz az i. e. 4. évezredből. Thébai női múmián egyértelműen festéknyomokat találtak szintén az i. e. 4. évezredből. Hasonló korú mezopotámiai agyagszobrokon is tetoválás látható. A görög korban Hérodotosz feljegyzései szerint a trákoknál a tetoválás az előkelőség jele volt. Az i. e. 6. századból származik Aetius orvos leírása a tetoválás technikájáról. 
Felderítőik azonosítására és rangjelzésük könnyebb azonosítása végett került a katonákra varrat. A rómaiaknál a bűnözőket és rabszolgákat jelölték meg bőrbe karcolt jelekkel.
Római korból származó feljegyzések maradtak fent az asszírok, agatirszek, skótok, illetve piktek tetoválásairól. Ázsiai népeknél egyes kínai és vietnámi törzseknél az állatábrázolások voltak gyakoriak.

Japánban egy krónika említi a 720-as években arcon viselt vallási témájú tetoválások szokását. Még korábban a bűnözőket jelölték meg tetoválással a homlokukon. A ma ismert japán az egész testre kiterjedő színes tetoválás az 1700-as években alakult ki, mivel színes ruhát csak a királyi család hordhatott, a közemberek testüket színes tetoválással ékesítették.

Tetovált japánok 1870-ből

Amerikai, afrikai és óceáni népeknél is gyakori volt a test díszítése bőrbe karcolt jelekkel.
A 19. és 20. század elején illegális volt a tetoválás, elsősorban a börtönökben bűnözők között vált szokássá. Mára már minden korú és társadalmi állású embereknél találkozunk testdíszítéssel. Az első tetoválógépet 1891-ben Samuel O’Rilley szabadalmaztatta Thomas Alva Edison elektronikus tolla alapján.

Hogyan reagál a bőrünk a tetoválásra? 

Tetoválás során a tetoválótűvel egymás után többször átszúrják a bőr felső rétegét (ez a védőrétegként is funkcionáló felhám), hogy pigmenteket és festéket juttassanak a mélyebben elhelyezkedő alsó rétegbe (irhába). Ezáltal megsérül a bőr védőrétege, a bőr fokozottan dehidratálódik, és megnő a fertőzések kockázata. A sérült bőrön gyakran jelentkezik viszketés, kipirosodás, ödéma és égő érzés. A seb gyógyulásának elősegítése, a bőr védekező képességének helyreállítása és a gyulladások elkerülése érdekében fontos a tetoválás megfelelő ápolása. Noha a tetoválás kezelése némi lemondással és kényelmetlenséggel járhat, fontos, hogy minden szabályt betartsunk. A gyógyulás a tetoválás méretétől függően egy-két hétig tart.

Hogyan lehet tartós és szép tetoválásunk?

A tetoválásban akkor gyönyörködhetünk sokáig, ha megfelelően utókezeljük segítve a bőr gyógyulását. A tetoválás ápolására szánt idő és türelem mindig kifizetődik, a bőr kevésbé feszül a gyógyulás során, és a tapintása puha marad. Ezenkívül nem alakul ki varasodás, ami a festék leválásával járna. Mivel pedig nem alakulnak ki színhiányos területek, összességében szép, egyenletes és hosszan tartó, ragyogó színeket kapunk.

Tetoválás előtt

A tetoválás időpontját ajánlott alaposan átgondolnunk. 

Ha például nyáron szeretnénk tetováltatni, tisztában kell lennünk azzal, hogy utána 

- kerülnünk kell a napozást és a fürdést,
- le kell mondanunk a sportról és a szaunázásról.

A tetoválás az UV-sugárzás hatására kifakul. A klóros víz és az erőteljes izzadás gátolja a gyógyulást, felpuhítja a bőrt, elősegítve ezzel a gyulladások kialakulását és a színvesztést, ezért ilyenkor pár napig mellőzzük a sportolást. Illetve, maga a tetoválás folyamata az immunrendszerünket is próbára teszi, ami szintén lassíthatja a gyógyulást. 

Emellett érdemes előre tájékozódni a tetoválóstúdióról, ahol el szeretnénk készíttetni a tetoválást: 

- Tisztának tűnik a helyiség?
- Megfelelő tájékoztatást kapunk? A kockázatokra is felhívják a figyelmünket?
- Mit mondanak más vendégek a stúdióról, milyenek az internetes értékelései? - Hogy néznek ki az ott készült, már gyógyult tetoválások?
- Rendelkeznek elegendő fényképpel, amelyeken láthatók a friss és a már gyógyult tetoválások?
- Jól kivehetők a fényképeken a tetoválások? Tisztán láthatók a vonalak és teltek a színek – friss és gyógyult állapotban is?
A tetoválóstúdió és megfelelő művész kiválasztásához az alábbi honlap segítséget nyújthat:  A tetoválók képviselete 

Krónikus megbetegedés vagy allergia esetén ajánlott a tetoválást megelőzően orvosi konzultációt is kérni. 

 A tetoválás menete

Kiválasztottuk a motívumot és a tetoválóművészt.Fontos, hogy a tetoválás napján reggelizzünk, és jó legyen a közérzetünk. Szintén fontos, hogy legyen nálunk megfelelő mennyiségű innivaló és egy kis harapnivaló. Zenehallgatással vagy egy jó könyv olvasásával elterelhetjük a figyelmünket, és az idő is gyorsabban telik. Ha a vázlat felkerült a kívánt testrészre, és a tetoválóasztalon minden eszköz a helyén van, kezdetét veszi a munka.

Tetoválófestékek

Ha elkészült a tetoválás, a bőrt általában fertőtleníteni, krémezni szokták, majd letakarják fóliával. Ez lehet speciális sebfólia, ami több napon keresztül is a bőrön maradhat, vagy hagyományos háztartási fólia, amit pár óra elteltével el kell távolítani.

Hogyan kerülhető el a hegesedés, valamint a kontúrok és színek elmosódása?

A ragyogó színekkel és éles kontúrokkal rendelkező, tartósan szép tetoválás alapfeltétele a jó tetoválóművész, aki pontosan tudja, milyen mélyre kell szúrnia a tűt. Ha túl mélyre szúr, a bőr erősebben fog vérezni, ami kimoshatja a tetoválófestéket. Tudni kell továbbá, hogy a festék a bőraljának nevezett legalsó bőrrétegben nem tud lerakódni, csak a középső, úgynevezett irha- rétegben. A nem megfelelő szúrásokkal az elmosódás (blowout) és a hegesedés kockázata is megnő. Ha a tetováló túl felületesen szúr, a tetoválófestéket a szervezetünk gyorsan kiüríti, így a tetoválás foltos, fakó vagy különböző erősségű lesz, elveszti hatását és kifejezőerejét. 

A tetoválás kezelése a tetoválási folyamat után: miért lényeges a szövődménymentes gyógyulás a ragyogó színek szempontjából?

A tetoválóművész rendszerint egy fóliakötést helyez fel az új alkotásra, és azzal engedi haza a vendéget. Nem kell megijedni, ha a fólia alatt kisebb mennyiségű vér és sebváladék gyűlik össze – ez teljesen természetes jelenség.

A különböző típusú fóliák különböző ideig maradhatnak a tetováláson a háztartási fóliák azonban maximum 24 órán át. De ha igazán körültekintően szeretnénk eljárni, érdemes 3-4 óránként cserélni. (Éjszaka kivétel, akkor elég lefekvés előtt felhelyezni a friss fóliát és ébredéskor cserélni.)

A fólia eltávolítását követően a tetoválást óvatosan, langyos vízzel, esetleg pH-semleges, folyékony szappannal le kell mosni és lehetőség szerint szabad levegőn hagyni, hogy megszáradjon. A törölgetést érdemes kerülni. Papírtörlővel lehet a felesleges vizet felitatni, ha nincs időnk megvárni a száradást, mert a papírtörlő a törölközővel ellentétben nem szöszöl.  Így kisebb az esély, hogy sérült bőrbe szennyeződés jut és elfertőződik.

Az ezt követő két hét a gyógyulás időszaka. A tetoválás gondos utókezelése és gyógyulása meghatározó jelentőségű a különböző szövődmények – pl. sebfertőzés vagy hegesedés – elkerülése és a bőr puhaságának megőrzése szempontjából.

Miért fontos a gyógyulási folyamat a tetoválás eredménye szempontjából?

Minél gyorsabban gyógyul a seb, várhatóan

- annál kisebb a fertőzések kockázata, hiszen, ha a sérülés bezárul, már nem jelent behatolási felszínt a kórokozóknak és, 
-  annál több festékanyag marad az irhában, a tetoválás szempontjából legfontosabb bőrrétegben.

A seb gyógyulásának elősegítése tehát gyorsabb sebgyógyulást és ezáltal várhatóan szebb, intenzívebb színű végső tetoválást eredményez. A tetovált bőr védekezőképességének visszaállítására, kezelésére,a gyulladások elkerülésére használjunk krémeket, például a Bepanthen kenőcs is megfelelő. A seb felületén légáteresztő réteget képez, segít megőrizni a bőr puhaságát,és óvja a sebet a kiszáradástól.

Használata:

Óvatosan vigyél föl kis mennyiséget a tetovált bőrfelületre és próbáld meg eloszlatni a lehető legkevesebb kenő mozdulattal, és igyekezz minimalizálni a kontaktust a friss tetoválással. Az a megfelelő, ha Bepanthen kenőcs egy vékony filmréteget képez a teljes tetovált bőrfelületen, de nem „tocsog” benne, mert ez kioldhatja a festéket Helyesen akkor járunk el, ha vékony rétegben használjuk akkor pont az ideális hatást éri el a seben. Ezután helyezd fel a friss a fóliát, és ismételd meg ezt a folyamatot minden fóliacserénél az elkövetkező 2-3 napban. Amikor a bőröd elkezd összehúzódni és egy pergamen vékonyságú hámló réteg jelenik meg rajta, akkor célszerű befejezni a Bepanthen kenőcs használatát, hiszen ekkora a feladatát már elvégezte, a dexpantenolból keletkezett B5-vitamin a hámosodást beindította. 
A sebgyógyulást követően a tetoválás további ápolásához általános testápoló használható. A ragyogó színű, egységes tetoválás megőrzése érdekében a fényvédelemre vonatkozó utasításokat is be kell tartani. 

Mennyi ideig nem sportolhatok tetoválás után?

Alapszabály szerint – a sebgyógyulás zavartalansága érdekében – a tetoválást követő két hétben nem szabad sportolni. 

Mennyi ideig érdemes kerülni az áztató fürdést tetoválás után?

Itt is ez a szabály: az első két hétben tilos fürödni, ami a természetes vizekben vagy uszodában való úszásra is vonatkozik.  A friss tetoválás áztatása ugyanis kioldhatja a még teljesen be nem épült színeket, ezáltal fakíthatja a tetoválást, kevésbé lesz szép a végeredmény. A klóros víz csak fokozza ezt a folyamatot, így az uszoda kerülése ezért is ajánlott ilyenkor. Langyos vízzel történő gyors zuhanyzás ajánlott.

Mennyi idő után mehetek napra? 

Mivel az UV-sugárzás kifakíthatja a tetoválást, az első hat hétben mindenképpen kerülni kell a napfényt és a szoláriumot. Ez azonban csak a tetovált bőrfelületre vonatkozik. Ha tehát ruhával lefedjük az érintett bőrfelületet, hamarabb is mehetünk napra. A tetovált bőrfelületen ugyanakkor ezt követően is érdemes UV-védőt használni, ha közvetlen napfény érné. Ezzel elkerülhetjük a tetoválás kifakulását. A napfény ugyanis a festék és ezáltal a tartósan szép tetoválás legnagyobb ellensége. 

Meddig maradjon a fólia a tetováláson? 

E tekintetben fontos, hogy milyen fóliát használunk. A speciális sebfólia 3–5 napig maradhat a tetováláson, míg a hagyományos háztartási fóliát leghamarabb 3 óra, legkésőbb 24 óra elteltével kell eltávolítani.

Általános tippek a tartósan szép tetoválás megőrzéséhez

- A tetoválás viszketése a gyógyulási folyamat természetes kísérőjelensége. A sebet nem szabad vakarni, különben fennáll a hegképződés veszélye, aminek következtében a tetoválás foltossá válik.
- Megfelelő ápolás, azaz napi 4 alkalommal történő bekenés esetén a seb általában nem varasodik. Ha mégis, a vart nem szabad lekaparni. Érdemes továbbra is rendszeresen kenni, amíg a var magától le nem válik. Ellenkező esetben félő, hogy a tetoválófesték egy részét is lekaparjuk.
- A friss tetoválás jobban gyógyul, ha a sebet elegendő levegő éri. Ezért ajánlott laza ruházatot viselni, és kerülni a dörzsölődést. Ajánlott továbbá olyan termékeket használni, amik légáteresztő védőréteget képeznek- ilyen például a bőrvédő, bőrgyógyító Bepanthen kenőcs..
- Sebgyógyulás során ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az elegendő folyadékbevitelre (naponta kb. 1,5–2 liter folyadék, de kerüljük az alkoholos italokat) és a megfelelő mennyiségű alvásra.
- Ha túl erős bőrpír, duzzanat, fájdalom, hólyagosodás vagy láz lép fel, orvoshoz kell fordulni. Ezek a tünetek ugyanis allergiás reakcióra vagy gyulladásra utalhatnak, amit kezelni szükséges. Ezt követően a tetoválóművészt is tájékoztatni kell, ugyanis lehetséges, hogy az általa használt speciális tetoválófesték váltotta ki a reakciót.

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux