Ugrás a tartalomra
x

MEGVAN A 2022-ES BUDAPEST PRIDE FELVONULÁS IDŐPONTJA

Hosszas tervezést és egyeztetést követően örömmel jelenthetjük be, hogy 2022-ben is lesz Budapest Pride Felvonulás!

A 27. Budapest Pride Felvonulást július 23-án tartjuk, ahol fel kell vonulnia mindenkinek, aki egy szabad, elfogadó és demokratikus országban szeretne élni. A 2021-es év is tele volt fájdalmas veszteségekkel a magyar LMBTQ közösség számára: az Országgyűlés június 15-én megszavazta az LMBTQ tartalmakat cenzúrázó propagandatörvényt, ami ellehetetleníti, hogy az LMBTQ fiatalok kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és affirmatív támogatáshoz. Ha mindez nem lenne elég, 2022 áprilisában az országgyűlési választással egy időben népszavazást is kezdeményezett a kormány gyűlöletkeltő, a szexuális és nemi kisebbségeket kiközösítő kérdésekkel.

A sok rossz ellenére azért tavaly is voltak emlékezetes, boldog pillanataink: az elmúlt év egyik csúcspontja volt az MTV EMA gálája, ahol szervezőnk Radványi Viktória az alábbi sorokkal vette át a Generation Change díját: “Soha ne fogadjátok el, hogy az LMBTQ embereknek el kell tűrniük a megaláztatást és az erőszakot. Minden ember egyenlőnek születik és pont. Törődjetek egymással, szerveződjetek és szavazzatok!”

A 27. Budapest Pride Felvonulás dátumát a 2022. január 21-én délután a Kossuth téren egy 1994-ben Gilbert Baker által készített 30 méteres szivárványzászlót (melyet az Európai Pride Szervezők Szövetsége - EPOA - a Budapest Pride és a magyar LMBTQ közösség támogatásának jeléül hozott magával) kifeszítve jelentettük be: Hegedűs Máté, a Budapest Pride sajtószóvivője elmesélte a saját előbújásának történetét, majd hozzátette, most attól fél, hogy “a mai fiatalok ilyen támogatásra nem számíthatnak iskoláikban. A Budapest Pride-nál azért dolgozunk, hogy minden fiatal egyenlő esélyekkel induljon az életben, és megkapja a tehetsége és személyisége kibontakoztatásához szükséges támogatást és elfogadást”. A sajtótájékoztatón felszólalt Kristine Garina, az EPOA elnöke, aki kiemelte, hogy az Európai Pride Szervezők Szövetsége szolidaritást vállal a Budapest Pride-dal, és minden egyes magyar LMBTQ emberrel. Hozzátette, hogy “LMBTQ személyek mindenhol léteznek. Lehetnek a szomszédaitok, kolllégáitok, barátaitok, iskolatársaitok és családtagjaitok. Ők is egyenjogúak és ugyanazt a tiszteletet és megbecsülést érdemlik, mint mindenki más”.

A Budapest Pride minden nap kitartóan dolgozik azért, hogy Magyarországon mindenki biztonságban, boldogan és emberhez méltóan élhessen szexuális orientációtól, nemi identitástól és nemi önkifejezéstől függetlenül. Mi ebben hiszünk, és ezt képviseljük a Felvonuláson és az azt megelőző egy hónapos Budapest Pride Fesztiválon is.

A tavalyi évben rekordszámú ember csatlakozott a menethez, összesen 35.000 felvonuló tartott velünk a Madách tértől a Tabánig, majd hajnalig ünnepeltünk együtt. A 2022-es felvonulás útvonalát még nem véglegesítettük, de az biztos, hogy idén is az ország legnagyobb LMBTQ bulija, a Rainbow Party követi majd a Budapest Parkban.

A kitűzött dátum egyben azt is jelenti, hogy a 27. Budapest Pride Fesztivált június 24. - július 24. között rendezzük meg. A Budapest Pride Fesztivál több mint 100 programjával, amit közel 70 civil szervezet, informális csoport és magánszemély szervez közösen, az elmúlt években az ország legnagyobb civil fesztiváljává nőtte ki magát.

A 27. Budapest Pride Fesztivál és Felvonulás szlogenje a Vedd vissza a jövőd: “Most mindenkit arra kérünk, hogy csatlakozzon a 2022-es, 27. Budapest Pride Felvonuláshoz. Velünk kell vonulnia mindenkinek, aki egy olyan demokratikus országban szeretne élni, ahol minden leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer ember szabadon és biztonságban élhet, az állam nem szól bele az emberek magánéletébe, végre szabad a párválasztás, szabad a házasság, szabad a családalapítás, szabad az oktatás, szabad az önkifejezés és szabad a nevünk és a bejegyzett nemünk feletti önrendelkezés is. Ezért találkozzunk 2022 július 23-án, szombaton, vegyük vissza a jövőnket, és vonuljunk fel együtt azokért az emberi jogokért, amik minden embert, így az LMBTQ embereket is megilletik.“ - fejtette ki Hegedűs Máté, a Budapest Pride sajtószóvivője. A tét idén minden eddiginél nagyobb, csak együtt vethetünk véget a kirekesztésnek, a gyűlöletkampánynak és az apátiának!

Az elmúlt két évhez hasonlóan, idén is az akkor érvényes járványügyi korlátozásokat betartva és figyelembe véve tartjuk majd meg az LMBTQ rendezvénysorozatot, így a szervezőkkel a programokat illetően online megoldásokban is gondolkodunk.

A Budapest Pride Felvonulással kapcsolatos legfontosabb és legfrissebb információkat a Facebook eseményénél tesszük majd közzé.

www.budapestpride.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux