Ugrás a tartalomra
x

Ferenc pápa újabb kiállása az LMBTQ személyek mellett

Az LMBTQ személyek támogatásának újabb jeleként Ferenc pápa kézzel írt levelet küldött Jeaninne Gramick nővérnek, a New Ways Ministry társalapítójának. A pápa ezzel a gesztusával „rehabilitálja” a nővért, akit a Vatikán 1998-ban eltiltott a homoszexuálisokkal folytatott lelkipásztori tevékenységétől.

Ferenc pápa levelében háláját fejezi ki a 80 éves Jeaninne Gramicknek, akit „50 évnyi közelség, együttérzés és gyengédség” jellemez nélkülözhetetlen munkája során, amelyet az LMBTQ személyek között végez fél évszázada.

A New Ways Ministry a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) katolikusok egyenlőségéért, valamint az egyházi és civil közösségeken belüli megbékélésért tevékenykedik.

Jeaninne Gramick öt évtizedes munkája nem volt zökkenőmentes, mivel az egyházi hatóságok folyamatos ellenállásába ütközött és egyes püspökök kitartóan zaklatták, hogy szakítsa meg tevékenységét a New Ways szolgálatában.

II. János Pál pápasága idején, a Vatikán tizenegy évig tartó vizsgálatot indított, amely a Hittani Kongregáció 1999-es feljegyzésével zárult, amelyben Gramicket eltiltották a homoszexuálisokkal kapcsolatos lelkipásztori munkától.

Az indoklás a következő:

Az akkor Joseph Ratzinger bíboros, a későbbi XVI. Benedek pápa által irányított Hittani Kongregáció szerint a nővér tevékenysége során nem fogalmazza meg pontosan az egyház tanítását, sőt téves nézeteket vall, miszerint nem fogadja el a homoszexuális cselekedetek önmagukban rendezetlen voltát és kétségbe vonja az egyháznak a homoszexualitásra vonatkozó tanításának végleges és megváltozhatatlan természetét.

Egy évvel később Gramick nővér a Vatikánban szerzett tapasztalatait egy bántalmazott nő tapasztalataihoz hasonlította. Válaszul a Vatikán követelésére, hogy ne beszéljen a nyomozásról, így válaszolt:

„Miután megtaláltam a hangomat, hogy elmondhassam a történetemet, úgy döntök, hogy nem működök közre saját elnyomásomban azzal, hogy korlátozok egy alapvető emberi jogot.”

Gramick nővér végül elhagyta eredeti vallási közösségét, a Notre Dame Iskolanővéreit, és csatlakozott a Loreto nővérekhez, hogy folytathassa szolgálatát.

A belső feszültséget mutatja a Vatikánban, hogy a múlt hónapban, miután a Vatikán Püspöki Szinódusának Főtitkársága botrányosan eltávolította weboldaláról a New Ways Ministry által szervezett webináriumra mutató linket, a New Ways felfedte, hogy Ferenc pápa az év elején két levelet is írt nekik, amelyben méltatta szolgálatukat. Ezekben a levelekben Ferenc pápa Gramick nővérről írva elismeri, hogy „mennyi szenvedésen kellett keresztülmennie”, és méltatja bátorságát, állhatatosságát. Az eltávolított linket később Ferenc pápa nyomására visszatették a Vatikán oldalára.

Gramick nővér Ferenc pápa rehabilitáló levele kapcsán elmondta, hogy óriási a jelentősége, ezáltal a szolgálatuk hivatalos megerősítést kapott a legmagasabb helyről, így a püspökök és más gyűlölködő katolikusok – akik nem értékelik a New Ways Minisztérium munkáját – számára nehezebb lesz támadni a tevékenységüket.

Gramick nővér úgy véli, hogy az LMBTQ személyekkel kapcsolatban:

„Hosszú utat tett meg a katolikus egyház. Természetesen egyházként nem tartunk ott, ahol tartanunk kellene, de 50 évvel ezelőtt még a „meleg” szót sem lehetett kiejteni büntetlenül…”

www.felszabter.hvgblog.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux