Ugrás a tartalomra
x

Ifj. Lomnici úgy értesült, a melegellenesnépszavazás dupla legitimációt ad akormánynak

Gurul a gyógyszer.

"Ha a kormány megerősítést kap a “gyermekvédelmi” népszavazás kérdéseiben, az“dupla legitimációt” ad számára" - mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! címűműsorában hétfőn.

"A népszavazás a közvetlen demokrácia eszköze" - hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán,hozzátéve: azért van rá szükség, hogy pontosan érezzék, “akár Brüsszelben is vagy a magyar baloldal részéről”, hogy a legfajsúlyosabb kérdésekben a magyar kormány megkérdezi az embereket.

"Bár önmagában a kormány döntése is legitim lenne - akár egy ezzel kapcsolatosalaptörvény-módosítás esetén is -, “többletsúlyt biztosít” a témának, ha népszavazás erősíti meg" - hívta fel a figyelmet.
Az alkotmányjogász azt mondta: ha a köztársasági elnök úgy dönt, akár az országgyűlési választás napján is véleményt nyilváníthatnak a gyermekvédelemmel kapcsolatos kérdésekben a választók.

Elmondta: a népszavazás arról szól majd, támogatják-e az emberek azt, hogy a kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülők hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat tartsanak, akár nemi átalakítóműtéteket vagy beavatkozásokat népszerűsítsenek, szexuális médiatartalmakat korlátlanul mutassanak be, vagy a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg.
Megjegyezte: ezekről a témákról időközben kiderült, hogy nem evidensek az Európai Unióban. Holott teljesen egyértelmű, és ezt a polgári jog évtizedek óta - még a kommunizmusban is - úgy szabályozta Magyarországon, hogy a cselekvőképtelen14 év alattiak nem csupán egy speciális sérülékeny csoportba tartoznak, hanem a mozgásterük is más.
Példaként hozta azt, hogy ha egy kiskorú gyermek a spórolt pénzéből nem vásárolhat meg egy mobiltelefont, akkor hogy lehet egy olyan kérdéssel szembesíteni, hogy ő milyen sze×uális identitást akar választani, és akár a szülőbeleegyezése nélkül döntési pozícióba hozni nemátalakító műtétről.

Ifj. Lomnici Zoltán idézett a New York-i gyermekvédelmi egyezményből, miszerint a gyermek személyiségének harmonikus kibontakozásához szükséges, hogy családi környezetben, boldog, szeretetteljes és megértő légkörben nőjön fel, de olyanokat is rögzít, hogy a család a társadalom alapvető egysége.
Fontosnak nevezte, hogy a politikai jogokat is garantálni kell a gyermekeknek. Egy1995-ös - a Horn-kormány idején született - magyar alkotmánybírósági határozat is kimondta: az értelmi-erkölcsi fejlődés biztosítása alapjog, de a szülőknek elsődleges felelőssége, jogai és kötelezettségei vannak.

Az állam akkor lép be a szülő-gyermek viszonyba, ha a szülő nem tudja vagy nem akarja teljesíteni a kötelezettségeit a gyermekekkel szemben - hangsúlyozta az alkotmányjogász.

www.nyugatifeny.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux