Ugrás a tartalomra
x

Ne legyen tabutéma, életet menthet a proktológiai vizsgálat!

A legtöbben a fájdalommal, szúró érzéssel, kellemetlen üléssel azonosítják az aranyeret, proktológushoz pedig csak akkor fordulnak, ha már hosszú ideje fennáll a probléma, esetleg vér is megjelenik a székletben. Pedig arra, hogy baj van, korábbi jelek is utalhatnak. 

A végbelet érintő problémákat sokan tabusítják, szakemberhez csak végső esetben fordulnak. Pedig ha már nem kényelmes a hosszan tartó ülés, ha állandóan fészkelődsz a székben, ha gyakori a viszkető érzés, akkor bizony érdemes mihamarabb orvosi segítséget kérni. „Sokan csak akkor jelentkeznek, amikor a fájdalom már nem csak székeléskor, de folyamatosan jelentkezik, esetleg friss, piros vért is látnak. Fontos, hogy ez esetben azonnal keressék fel az orvost, hiszen nemcsak az egyik leggyakoribb proktológiai probléma, az aranyér tünetei ezek, de a végbél más betegségeire is utalhatnak. A tápcsatorna utolsó szakaszát érintő problémák igen gyakoriak, sokakat érintenek, nem kellene tabusítani a dolgot, hiszen a legtöbb proktológiai probléma ambuláns keretek között jól kezelhető” – magyarázza dr. Simon Balázs proktológus, sebész a Pesti és Budai Gasztroenterológiai Centrum szakorvosa.

Életmentő vizsgálat

A végbél és a végbélnyílás betegségeit orvosló proktológust a legtöbben aranyérrel keresik fel, férfiak és nők egyaránt. Ha azonban vérzést tapasztalsz, vagy a laboreredményed komoly vashiányt mutat, mindenképp kérj időpontot az orvosodhoz. Negyven éves kor felett pedig, főleg, ha volt a családban korábban hasonló probléma, mindenképp ajánlott a vizsgálat. Szintén intő jel a már korán megjelenő visszér a lábakon – ugyanúgy az érfalak gyengesége áll a háttérben, ami növeli az aranyér kialakulásának esélyét is.

„Fejlődési rendellenességként alakulhat ki ciszta a keresztcsont tájékán, de gyakoriak a végbél nyálkahártyájának sérülései, gyulladásai is. Gyakran előfordul az is, hogy a proktológiai vizsgálaton tapintással fedezünk fel daganatot is. Éppen ezért kifejezetten fontos, hogy már az első tünetek megjelenésekor keressük fel az orvost, illetve ha korábban volt hasonló panaszunk, ne várjunk az újabbak megjelenésekor heteket, hónapokat a következő vizitig.”

Mire készülj?

Ahogyan azt a sebész is mondja, ma már nem kell komolyabban diétáznod, hashajtókat szedned az orvosi vizsgálat előtt, de még a beöntéstől sem kell tartanod. „Senki ne koplaljon, mielőtt hozzánk jön, de amennyiben lehet, próbálja a mosdót még a vizsgálat előtt felkeresni” – teszi hozzá dr. Simon Balázs.

A vizsgálat beszélgetéssel kezdődik, az orvos kikérdez az egészségügyi állapotodról, korábbi betegségeidről, és szóba kerülhet a mentális, lelki jólléted is. „Sok emésztőszervi, végbelet érintő probléma pszichogén okokra vezethető vissza. Nehéz lehet ezt elfogadni, de így van: a szorongás, az elfojtások, az állandó feszültség, a krónikus stressz bizony okozhat ilyen problémákat. Stressz, szorongás esetén ugyanis az izmok állandóan befeszülnek, a lazítás pedig a vécén sem sikerül” – magyarázza a doktor.

„A nyomásfokozódás így olyan módon megnő, ami által bereped a végbél. A gond az, hogy a seb nem tud gyógyulni, hiszen minden székelésnél dinamikusan mozog a rendszer” – teszi hozzá.

A vizsgálat része a végbélnyílás ujjal történő kitapintása, illetve a rektoszkóp használata is. „Ezzel a merev csővel 15-20 centiig tudunk felnézni a végbélbe. A vizsgálat kicsit kellemetlen, de nem fájdalmas, altatás sem szükséges és mindössze pár másodperc alatt kiderül, milyen elváltozásokat, problémákat kell megoldani. Ugyanekkor mintavétel is lehetséges: ha felmerül a daganat gyanúja, biopsziát is végzünk” – teszi hozzá dr. Simon Balázs.

Ma már egyáltalán nem alapvetés, hogy a proktológiai problémákat műtéttel orvosolják. Az orvos más területek szakértőivel is együtt dolgozik, így például gasztroenterológussal, dietetikussal, gyógytornásszal és pszichológussal is.

„Holisztikusan szemléljük a problémát. Fontos és izgalmas újítása a proktológiának, hogy amiről korábban azt hittük, csak műtéttel oldható meg, azt ma már vágás nélkül gyógyíthatjuk. Együtt dolgozunk például funkcionális trénerrel: a szakember egy eszköz segítségével pontosan beméri a végbélnyílás körkörös izomzatának állapotát, tudja, melyik kvadránsban állt be görcs vagy renyheség, így célzott feladatokkal tudjuk erősíteni ezt az izmot. Nem műtünk nyálkahártya sebet sem. Ilyenkor is a funkcionális tréner segít, mellette a dietetikus rostban gazdag étrendet állít össze, a pszichológus pedig a lelki blokkok feloldását támogatja.”

Ebédidőben ráérsz?

A beavatkozások nagy részét ebédidőben is elvégeztetheted. Ha nincs komoly probléma, a gyors orvosi vizit után akár vissza is mehetsz dolgozni.

Az aranyeres panaszok többségét egy gumigyűrű felhelyezésével oldják meg. „Ha a trénerrel közös munka, az életmódváltás nem nyújt segítséget, ha a kialakult aranyeret nem tudjuk orvosolni krémekkel és kúppal sem, a gumigyűrű segít a panaszmentesség elérésében” – magyarázza a proktológus.

„Ezt a speciális gyűrűt a szőlőfürtként csüngő aranyérre helyezzük, ennek következtében az aranyér leszárad, a gyűrű pedig két-három nap alatt heget képez. Így a nyálkahártya érintett része összezsugorodik, feszessé válik. A beavatkozás után a páciens érezhet enyhe székelési ingert, pöttyöző vérzést is tapasztalhat pár napig, de fájdalommal nem kell számolnia.”

Az első beavatkozást másfél-két hét múlva egy újabb követ, majd ugyanennyi idő múlva szükséges a harmadik vizit, ami alkalmával már ritkán kell újabb gyűrűt felhelyezni. Így másfél hónap alatt legalább öt (de akár több) évre is panaszmentes lehetsz – amennyiben életmódot váltasz és betartod az orvos utasításait.

Ha komolyabb bajt észlel az orvosod, vagy az aranyér gyakran tér vissza, esetleg a nyálkahártya annyira kitágult, hogy azt a gyűrűzés már nem oldja meg, műtétre kerülhet sor – ez már komolyabb beavatkozás, amit járóbeteg ellátásban nem végeznek és egy hét lábadozás követi. Utána viszont tíz évre is megszűnhetnek a panaszok.

Hogyan előzheted meg a bajt?

Mondani sem kell, a végbél problémáiért elsősorban az életmód tehető felelőssé. A mozgásszegény hétköznapok, az ülőmunka, a stressz, a sok-sok feldolgozott élelmiszer, az alkohol, a dohányzás és az elhízás mind hozzájárulnak a proktológiai problémák kialakulásához.

„Nem ritkán keres fel páciens egy égetett szeszekkel átmulatott éjszaka után: a sok alkohol, a kimerültség, a fent sorolt életmód miatt reggelre egy trombitizált, kizárult aranyér is megjelenhet. Sőt hasonló rizikófaktor a fizikai megterhelés is. Gyakran dolgozom triatlonistákkal, versenykerékpárosokkal egy-egy komolyabb, megerőltetőbb sportesemény után, de olyan is előfordult már, hogy valaki hosszabb kihagyás után szeretett volna kitolni egy nagyobb súlyt az edzőteremben – végül a proktológián kötött ki.”

Dr. Simon Balázs javaslata tehát, hogy ügyelj az étkezésedre, egyél rostban gazdag élelmiszereket, igyál sok-sok folyadékot (ezzel lazítod a székleted állagát), mozogj gyakran, próbáld meg kerülni a stresszt (szorongásoldáshoz kérj szakmai segítséget), igyál kevesebb alkoholt.

„Az aranyér kézzelfoghatóvá válása sok esetben életmentő lehet: felhívja a figyelmet a rostszegény diétára, az egészségtelen életmódra. Ha a páciens változtat rossz szokásain, ha betartja az orvosi utasításokat, csökken egyéb proktológiai problémák kialakulásának esélye, így a vastagbélrák kockázata is.”

www.igenyesferfi.hu/dr. Simon Balázs proktológus

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux