Ugrás a tartalomra
x

„Ez a férfitest soha nem változhat női testté”

Az amerikai úszósportbant kirobbant a genderháború: Cynthia Millen, az USA Swimming egyik vezető tisztviselője, aki 30 éven át dolgozott a szervezetnél, egy transznemű sportoló elleni tiltakozása jeléül egyik napról a másikra lemondott tisztségéről. Minderről több amerikai lap, többek közt a Washington Examiner is beszámolt.

Cyntia azért jutott erre az elhatározásra, mert a Pennsylvaniai Egyetem transznemű úszónője, Lia Thomas nemváltása óta simán versenyezhet a nők között, állandóan és toronymagasan nyer, ráadásul  december elején Ohióban két amerikai egyetemi rekordot is megdöntött.

Míg a sportot, az úszást belülről is alaposan ismerő Cyntia nyíltan, és a Penns’ női csapatának több tagja, és szüleik is névtelenül tiltakoznak, akadnak, akik örültek Lia sikerének.

 

De ki is az a Lia Thomas?

A 22 éves Lia Thomas biológiai értelemben férfiként született, ám nőnek vallja magát. Gyerek kora óta úszik, és mielőtt nemet váltott, három évig az UPenn férfi úszócsapatában állt rajtkőre az NCAA Division I-es versenyein. Az átállása előtt a férfiak között All-Ivy League kitüntetést is szerzett, nem csoda, hogy azóta több amerikai női egyetemi úszórekordot is megdöntött – 4:34:06-os idővel az 500 yardos, és 1:41:93-es idővel a 200 yardos gyorsúszásét például –, és automatikusan kvalifikálta magát a 2022 márciusi, Atlantában megrendezésre kerülő NCAA bajnokság (amerikai egyetemi bajnokság) döntőjére. Íme egy verseny, ahol 40 másodperccel verte meg a második úszónőt:

 

Hol itt a gond?

Thomas egyre közeleb kerül az amerikai olimpiai bajnoknők, Missy Franklin és Katie Ledecky által felállított rekordokhoz. Millen szerint azért, mert Thomasnak egyértelmű előnye származik abból, hogy biológiailag férfi.

A Washington Times idézett Cynthia a USA Swimmingnek írt felmondóleveléből: „Jeleztem a kollégáimnak, hogy többé nem dolgozhatok olyan sportágban, amely lehetővé teszi a biológiai férfiak számára, hogy nőkkel versenyezzenek. Ezzel ugyanis a sporttal, az úszással kapcsolatos minden esélyegyenlőség megsemmisül”.

Millen azt is írta:

"Nem akarok diszkriminatív, bántó lenni Liával szemben – bármi is történik, ő Isten gyermeke, és értékes személy –, de itt testek úsznak a testek ellen. Az övé egy férfitest, amely a nők ellen úszik, és ez a férfitest soha nem változhat női testté. A férfitest mindig is férfitest lesz."

Millen hozzátette, reméli, hogy figyelemfelkeltésnek szánt döntése, másokat is nyílt tiltakozásra ösztönöz majd, mert sok kritikusa szerint Thomasnak biológiai neme miatt egyértelműen tisztességtelen előnye származik az eredendően nőknek született úszókkal szemben.

Az egyik legnagyobb úszólap, a swimmingworldmagazine.com egyenesen a korábbi kelet-német úszónők doppingolásához hasonlította Thomas-jelenséget, ahol ezúttal nem az emberkísérletként is emlegetett teljesítményfokózó szerek okozzák a sportág legújabb problémáját, hanem „egy olyan összetett forgatókönyv, amelynek hatása az úszásra ugyanolyan hatással lehet”.

John Lohn főszerkesztő hosszú elemző cikkében úgy érvelt:

"Az általa szedett hormonszuppresszánsok ellenére az NCAA irányelveinek megfelelően Thomas férfi-előnyét nem csökkentették kellő mértékben. A tény az, hogy közel 20 éven keresztül férfiként fejlődött, és az izomzata a teste által természetesen termelt tesztoszteronból épült. Ez az erő nem tűnik el egyik napról a másikra, hiába szed bármilyen gyógyszert. Következésképpen Thomas az eredendően nőnek született versenyzőtársaihoz képest eleve előnnyel ugrik a vízbe."

A szaklap főszerkesztője egyúttal azonnali cselekvésre szólította fel az NCAA vezetőségét.

Az atléták a középtávfutásban feltűnő és olimpiai bajnoki címig jutó Caster Semenya és társai kapcsán hosszú évek alatt a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig vitt perekben már lejátszották ezt a meccset. Úgy látszik, most az úszokon a sor.

www.24.hu

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux