Ugrás a tartalomra
x

Mi legyen a házipatikában?

Jönnek az ünnepek,a sütés-főzés, a finomabbnál finomabb ételek és italok,na meg persze a sütemények ideje. Mivel ilyenkor 2-3 napig is zárva tartanak az üzletek/gyógyszertárak,többszörösen is fenyegetővé válik Murphy törvénye "Ami el tud romlani,az el is romlik". Ezért most összeszedtük,mi az,ami feltétlen legyen a házipatikánkban,hogy semmi ne rontsa el az ünnepi napokat.

Természetesen a rendszeresen szedett gyógyszereinkből mindig legyen elég adag.A kezelőorvos is rendszerint ilyenkor megy szabadságra,így mindenképpen gondoskodjunk időben a feliratásról.

A házipatikák legalapvetőbb kellékei az ünnepek alatt:

- láz- és fájdalomcsillapító,
- görcsoldó
- hasfogó (pl. széntabletta)
- hányinger elleni készítmény
- emésztéssegítő, savlekötő szerek

Azt is érdemes ellenőrizni, hogy kitartanak-e az ünnepek alatt 

- esetleges allergiagyógyszer,
- vitamin,
- gyógytea,
- toroknyugtató, -fertőtlenítőtabletta,
- köptető, köhögéscsillapító készletek.

Gyomorbántalmaknál jó ha van a hűtőben egy üveg kóla (ami persze rengeteg cukrot és kalóriát tartalmaz),szinte jegesre hűtve gyors segítséget jelenthet, fejfájásnál is segtség lehet.

Az ünnep előtti sütés-főzés közben is előfordulhatnak kisebb balesetek.Be kell faragni a fát,fel kell darabolni a húst,meg kell pucolni a halat,túlmelegszik az olaj...Ezekre az esetekre is gondolva,szerezzünk be otthonra a gyors elsősegélyhez szükséges kötszereket,krémeket.Természetesen komolyabb sérülés esetén azonnal forduljunk orvoshoz,ne kísérletezzünk otthon! 

Égésnél fontos a hűtés,folyó hideg víz alatt legalább 8-10 percig.Ennek fájdalomcsillapító hatása is van,és megakadályozza a szövetkárosodást is.Az Irix, a Naksol,illetve a Panthenol spray is segítség ilyenkor. 

Tartsunk otthon steril gézlapot,ragtapaszt, kisebb sérülésekhez gyorstapaszt. A gézlap rögzítéséhez használhatunk Peha-haft nevű kötésrögzítőt,ami bőrbarát anyagból készül,tartós biztos rögzítést biztosít.

Jó ha van otthon gyorsfásli,segítség lehet egy zselés hideg-meleg gélpárna(zúzódások, ficam, rándulás esetén segítség),vagy fájdalomcsillapító tapasz.

Ellenőrizzük a lázmérőt,vérnyomásmérőt,cseréljünk elemet ha szükséges.

Érdemes utánanézni,hol,mikor rendel legközelebb orvos, illetve baj esetén merre találunk ügyeletes gyógyszertárat.

A legfontosabb,hogy vigyázzunk magunkra az ünnepek alatt is!

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux