Ugrás a tartalomra
x

Alkotmánybíróság: lehet a kiskorúak nemátalakító műtétjéről kérdezni a „gyermekvédelmi” népszavazáson

A testület szerint a nyugati világban zajló ideológiai folyamatok veszélyeztetik a magyar gyerekek fejlődését.

Újabb gesztust tett az Alkotmánybíróság a Fidesznek: megsemmisítette azt a kúriai döntést, mely szerint nem lehet szavazni a kiskorúak nemátalakító műtétjéről - derül ki egy csütörtöki határozatból.

Eszerint ha egy népszavazáson felteszik a „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?” kérdést, akkor az Országgyűlés meg tudná hozni a megfelelő törvényt. Érvelésük szerint „a népszavazás mint a közvetlen demokratikus hatalomgyakorlás jogintézménye kiüresítéséhez vezetne, ha olyan népszavazási kérdés hitelesítését tagadja meg a Kúria, amelyből az Alaptörvénnyel összhangban álló jogalkotási megoldás is következhet”. Az is kiderül a döntésből, hogy a legfőbb bírói fórumnak a kérdést elkaszáló végzése Alaptörvény-ellenes volt.

Újdonság, hogy az Alkotmánybíróság nyíltan beállt a kormánypropaganda mögé, amikor a határozatban a következőket írja: „a nyugati világban tapasztalható modern ideológiai folyamatok, amelyek a férfi és női nem teremtettsége iránt ébresztenek kétségeket, veszélyeztetik a gyermekek Alaptörvényben foglalt egészséges fejlődéshez való jogát”.
Megjegyzik, a születési nem adottság, amelyet megváltoztatni nem lehet: az emberek férfinak vagy nőnek születnek. Az emberi méltósághoz pedig az is hozzátartozik, hogy minden gyermeknek joga van a születési nemének megfelelő önazonossághoz, melynek része, hogy védelmet élvezzen a testi-lelki integritása ellen ható szellemi vagy biológiai beavatkozásokkal szemben. 

Az Alkotmánybíróság azt követően hozott határozatot, hogy a kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter a testülethez fordult.

www.nepszava.hu

 

Drupal 8 Appliance - Powered by TurnKey Linux